StoryEditor
Kultura3.DUBROVNIK ART FORUM/DANI RUSKE KULTURE

Na daskama dubrovačkog teatra premijerno izvedena plesna predstava "Nedostupno"

Piše PSD.
12. studenog 2018. - 12:13
Na repertoaru Kazališta Marina Držića, a također u sklopu festivala Dubrovnik Art Forum, odigrana je još jedna premijera. Riječ je o plesnoj predstavi pod naslovom "Nedostupno", u koprodukciji s Zagrebačkim plesnim centrom & Plešimedo. Predstavu izvode Dora Kokolj, Ida Jolić te Marin Lemić, a pored njih, autorski tim čine i: Zrinka Lukčec (ideja i koreografija), Maja Sviben (dramaturgija), Majda Džanić Bogojević (scenografija i vizualni identitet), Emina Kušan (kostimografija), Damir Šimunović (glazba), Marino Frankola i Marko Mijatović (dizajn svjetla), Marin Leo Janković (PR i marketing), Santana Picco (fotografija) te Marko Dalić (video). 

Nedostupno se bavi svim onim što ostaje s druge strane misli, ispod kože, u nemuštim tumačenjima događajnosti, osjećaja, želja i poriva, s onim što bismo ponekad zakopali negdje duboko i daleko, negdje gdje je nevidljivo, a ponekad izvukli iz utrobe da se raspada na svjetlu dana, i šamara nas svojom prisutnošću.

Kao lajtmotiv i polazišnu točku Nedostupno uzima mit o Orfeju i Euridiki te pojam podzemnog u umjetnosti, jednako kao i pokušaj svakodnevnog i osobnog tumačenja što nam podzemno znači: je li riječ o mutnim i tmurnim bujicama podsvjesnog/nesvjesnog, događanju s prizvukom nepoćudnog i neprihvatljivog ili o naizgled banalnim činjenicama poput tkiva koje se nalazi ispod kože - mišića, krvnih žila, kostiju, živčanog sustava…?

- Kroz sukob Erosa i Thanatosa, istražujemo binarnosti živo/neživo, tjelesno/bestjelesno, ispred/iza, prošlost/budućnost. Ove opreke čini temelj propitivanja kojima se predstava bavi, pokušavajući pronaći put za izlazak iz podzemlja, nadajući se da nedostupno može izgubiti negaciju, stoji u popratnom tekstu. 
#DUBROVNIK ART FORUM#DANI RUSKE KULTURE#NEDOSTUPNO#ZRINKA LUKČEC
loading...

Izdvojeno

03. srpanj 2020 15:44