StoryEditorOCM
KulturaDUBROVAČKE KNJIŽNICE

Mišo Baričević, Vedran Grabovac, Robert Kralj, Loren Ligorio i Josip Škerlj izložbom prkose koroni

Piše PSD.
21. srpnja 2020. - 07:13
Dubrovački umjetnici Mišo Baričević, Vedran Grabovac, Robert Kralj, Loren Ligorio i Josip Škerlj otvorili su u prizemlju Narodne knjižnice Grad izložbu „4+1“. Do sada su Baričević, Grabovac, Ligorio i Škerlj imali zajedničke izložbe kao na primjer prije dvije godine "4 mladića na babljem ljetu 2018." u atriju palače Sponza, a po prvi put je ova ekipa dubrovačkih umjetnika i prijatelja ''udružila snage'' te postavila izložbu svojih radova upravo u Dubrovačkim knjižnicama. Izloženi su radovi rađeni tehnikama akrila i ulja na platnu te pastela na papiru.

Naglašeno je kako je izložba posvećena nedavno preminulom dubrovačkom umjetniku Ivu Grbiću. Grabovac je naglasio kako je zbog cijele situacije s koronom ovo zapravo "prkosna izložba".

- Ništa se ne događa, sve je 'umalo', 'utiho', bez velike pompe, otvorene su Dubrovačke ljetne igre, Grad nam je prazan, nema turista pa smo nas četvorica odlučili ponovno se sastati i uzeli smo petog člana - Roberta Kralja, on je zaposlen u Dubrovačkim knjižnicama i pomogao nam je da dobijemo prostor. Tri puta smo nas četvorica imali zajedničku izložbu, a ta četiri 'mladića' su sad malo ostarjela i uzeli smo jednog 'mlađeg mladića' koji više i nije 'mladić'. Moja ideja je da nas bude i više, sedam ili osam, jedna grupa pa da se povremeno nađemo i izlažemo, što bi možda bilo zgodno jer mora se nešto događati. Nažalost, otišao je Marin Ivanović koji je iz 'mrtvila' probudio slikare i opet je sve zamrlo. Ali, dok smo mi u s rukama još u snazi, pokušat ćemo raditi, kazao je Grabovac te se osvrnuo na Grbićev odlazak:

- Otišao je jedan od najstarijih slikara, Dubrovnik je izgubio puno jer je on od samog početka Ljetnih igara uvijek imao nekakve plakate, pravio je nešto za Ljetne igre... Ivo Grbić je bio fenomen, po mom mišljenju, malo je izlagao, trebao je više, dogodilo mu se zlo s ratom, pogođena mu je kuća, sve je izgorjelo... Puno je toga uništeno. Nažalost, otišao je Ivo, rekao je slikar.

Objasnio je i kako je tekao dogovor za pripremu ove izložbe.

- Mrzim kad se naređuje da se treba slikati to i to, na dimenziji toj i toj. Uživao sam na Maslinoj izložbi u Umjetničkoj galeriji jer volim različite dimenzije, a ne da je sve kao 'po špagu'. Imali smo slobodu prilikom pripreme ove izložbe i to mi se sviđa, nije odabrana tema... Mišo je radio interijere, ja sam radio pejsaže, Kralj je radio svoje, a Škerlj je donio najnovija djela, njegove su slike takoreći izišle 'iz mašine' jučer, kazao je Grabovac.

Od Kralja su slikari dobili i po portret s izložbe koja je otvorena lani u srpnju, a peti član, Loren Ligorio tako je bar portretom bio prisutan tijekom otvaranja. Izložba ostaje otvorena do 3. kolovoza.
25. travanj 2024 10:49