StoryEditorOCM
KulturaU ORGANIZACIJI DUBROVAČKOG OGRANKA MATICE HRVATSKE

MIRO GAVRAN priredio nezaboravnu promociju knjige

Piše Ahmet Kalajdžić Foto: Ahmet Kalajdžić
6. studenog 2018. - 22:38
Najizvođeniji suvremeni hrvatski dramatičar u zemlji i u inozemstvu Miro Gavran u organizaciji dubrovačkog ogranka Matice hrvatske gostovao je u prepunoj dvorani Ivana Pavla Drugog. Bila je to prigoda za promociju njegove knjige "Odabrane komedije" u izdanju zagrebačke središnjice Matice hrvatske, a mnogi su sugrađani donijeli sobom i knjige iz osobnih knjižnica kako bi im se Gavran potpisao na taj primjerak.

Večer je protekla u salvama smijeha i nezaboravnom ugođaju. Nakon skoro svake, treba li posebno naglasiti: duhovite i rečenice pune životnog iskustva, Miro Gavran je nagrađen pljeskom, kao i njegova supruga nakon svakog monologa kojeg je izvodila. Uvijek su to bile uloge iz (mono) drama kojima je autor njezin suprug. 

Treba pohvaliti vodstvo matice hrvatske na izvrsnom izboru gostujućeg književnika. Jer, Gavran govori duhovito, afirmativno i toplo o svijetu u kojem živimo i ljudima oko nas, premda su njegove najčešće teme manipulacije, ljubavni odnosno bračni odnosi i umjetnost. Predsjednica dubrovačkog ogranka Matice hrvatske, Slavica Stojan, najavljujući poznatog komediografa rekla je kako mogao biti i psihijatar zahvaljujući činjenici koliko dobro poznaje muškarce i žene.

A za one koji ne znaju, valja reći kako je književnik zbog dolaska u Dubrovnik odgodio odlazak u Moskvu gdje je upravo prermijera njegove već šeste drame. Prisjećajući se kazališnih početaka (po zanimanju je dramaturg) Gavran se sjetio prvog dolaska u Grad 1982. godine te početka 1992. kada je u Dubrovniku, netom oslobođenom od neprijateljske blokade, boravio kao jedini gost među brojnim prognanicima na Babinom kuku. Tada je došao povodom premijere prve, ratne predstave u Kazalištu Marina Držića.
 
Sve se Gavranove predstave mogu pohvaliti dugim teatarskim životom, a neke su doživjele i više od 33 izvođenja. Publika je uvijek rado dlazila na njegove predstave jer su im situacije bile prepoznatljive, a iza svih se krila prije svega i iznad svega- ljubav. Tako nas Gavran u svim, pa i tragičnim događajima, svojom porukom uvjerava da je sreća moguća, da dobri izbori postoje i da treba vjerovati u njih. U njegovim komedijama publika ne dijeli samo probleme s njegovim protagonistima, nego i rješenja iz životnih situacija koja ti likovi pronalaze.
19. travanj 2024 23:11