StoryEditorOCM
KulturaFESTIVALSKO VIJEĆE

Ministrica Obuljen Koržinek o 75. Igrama: ‘U programskom smislu imamo po svemu jedan izniman Festival!‘ Franković: ‘Karta više traži se već mjesec i pol dana!‘

Piše Bruno Lucić
10. srpnja 2024. - 13:09

Tradicionalno, na sam dan Otvaranja Dubrovačkih ljetnih igara, održana je svečana sjednica Festivalskog vijeća kojim je predsjedala ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek. Na početku je posebno zahvalila novoj umjetničkoj ravnateljici, Martini Filjak, što je prihvatila izazov.

- Prije dva dana ste predstavili program, što je jako odjeknulo u hrvatskoj javnosti. Ono što Martina Filjak donosi sa svojim suradnicima jest visoka razina profesionalizma, visoka razina prepoznavanja što je ono što jedan tradicionalni festival može i treba donijeti u današnjem vremenu. Nije lako biti zarobljen u formi, a donijeti sadržaj koji će biti najsuvremeniji, koji će biti aktualan... U programskom smislu imamo po svemu jedan izniman Festival. Posebno bih istaknula tematsko vezivanje uz Mediteran, a već se ‘kuhaju‘ ili su se ‘iskuhale‘ teme za sljedeća izdanja. To je način kako možete ispričati priču. Jako me veseli da je mediteranska dimenzija ovog Festivala i programa jako lijepo zaokružena i ispričana. Program je jako vrednovan i prepoznat i od stručne javnosti u međunarodnim medijima. Potaknula sam Martinu da razmisli o terminima, o datumima, o puno toga i puno se razmišljalo. Igre i u neprijateljskim produkcijskim uvjetima mogu pružiti izvrstan program. Kao Ministarstvo ćemo nastaviti davati sredstva i pružati podršku, najavila je Obuljen Koržinek. 

Filjak je pak izrazila je zahvalnost na nekoliko razina. Napomenula je kako Igre povodom 75. jubileja surađuju s puno kulturnih ustanova u Dubrovniku, koje su, prema njezinim riječima, sjajne.

- Nije samo ‘caka‘ da dovedemo velike umjetnike u Grad, važno je pokazati ono najbolje od Grada. Posebno mi je zadovoljstvo da surađujemo sa svim kulturnim institucijama u Dubrovniku, svi će na neki način biti zastupljeni na samom Otvorenju. Što se tiče programa, očekuje nas 21 koncert i četiri dramske premijere. Nit Mediterana se ponekad jače, a ponekad suptilnije provlači kroz cijeli program... Unutar tog 21 koncerta imamo nekoliko velikih zvijezda, bilo mi je važno da to budu ljudi koji su itekako aktualni, koji su na uzlaznoj putanji... Ne možemo reći da nedostaje hrvatskih umjetnika i hrvatske glazbe, a nismo zaboravili ni obljetnice, poručila je Filjak. 

Gradonačelnik Mato Franković prokomentirao je program.

- Dugo smo pričali o tome što i gdje želimo kad je riječ o Dubrovačkim ljetnim igrama. 

Želimo da su one međunarodne, a želimo i da su naše. 75. Igre su u potpunosti ispunile očekivanja kad je riječ o našim željama, one su međunarodne, ali i naše. Na generalnoj probi se pokazalo sve ono što Dubrovnik ima, apsolutno je u svakom segmentu Dubrovnik. Tu su i djeca Grada koja su živjela i odrastala u ovom gradu i uz Ljetne igre. Mislim da će svatko od naših sugrađana pronaći nešto za sebe. Interes za programe jest takav da se ‘karta više‘ traži već mjesec i pol dana, što dovoljno govori o ovogodišnjim Igrama. Ove Igre iščekujem u ushićenju, ovo nije najbolji hrvatski festival, ovo je sigurno jedan od najbolja tri europska festivala ove vrste, izjavio je Franković.

Dožupan Joško Cebalo uvjeren je da će se Dubrovačke ljetne igre i ove godine pokazati kao najznačajniji hrvatski festival. Članica Vijeća, Sanja Putica, pohvalila je predani rad jednog malog i entuzijastičnog tima.

- Vjerujem da će interakcija grada s kulturom biti na najvišoj razini, komentirala je Putica.

Član Vijeća, Frano Matušić, pohvalio je program za jubilarni Festival. Kazao je kako je izvrsno izbalansiran. Posebno je podcrtao prisutnost mladih, afirmiranih hrvatskih umjetnika. Naglasio je suradnju s domaćim snagama aludirajući pritom na suradnju s Umjetničkom školom Luke Sorkočevića što će mladima sigurno biti dodatan poticaj. 

Dvoje se članova Festivalskog vijeća, Tomislav Zajec i Dubravka Šeparović Mušović, ispričalo zbog objektivnih okolnosti.

08. rujan 2024 02:03