StoryEditorOCM
KulturaATRIJ PALAČE SPONZA

Miho Baće otvorio izložbu "Putovanja": ‘Dopustio sam sebi tu hrabrost da uđem u slikarske vode, a tražeći neke svoje oaze mira, naslikao sam ove slike!‘

Piše Bruno Lucić
13. rujna 2022. - 21:31

Miho Baće otvorio je u atriju palače Sponza izložbu slika pod nazivom "Putovanja". Moderator otvaranja, Ivica Puljić, kazao je kako je izložba putovanje kroz primarne i jasne boje te da svatko na svoj način može shvatiti Baćina djela. Sam autor komentirao je kako je sasvim novi osjećaj otvarati vlastitu izložbu.

image
Tonći Plazibat/Cropix

- Dosad ovo nisam radio tako da mi je sada uzbuđenje na razini osvajanja Svjetskog prvenstva u nogometu. Ono što želim reći jest da sam u svojim radovima iskren, da prije svega svojim prijateljima, poznanicima, Dubrovkinjama i Dubrovčanima želim pokazati ono što sam radio zadnje dvije godine. Pošao sam na ‘putovanje‘: svih ovih 15 djela ne predstavljaju neke lokacije koje stvarno postoje, one predstavljaju lokacije na kojim bih ja kao netko tko je vječito u stresu, ali ne negativnom stresu, nego pozitivnom stresu jer sam nemirnog duha, putovao. Ne mogu se opustiti u Dubrovniku pa onda tražim nekakve oaze mira izvan mog grada i zato se izložba zove "Putovanja". Te lokacije vezane su i za neko prošlo vrijeme, ako gledate ove slike, one odišu dahom nekakvih 1950-ih, 1960-ih godina kad je povijesni, sociološki kontekst siguran, znamo gdje smo, što se sve događalo tih godina i evo, ja bih ‘odletio‘ u tu nedavnu prošlost i tamo se odmorio, naravno, vratio bih se odmah u svoj grad nakon tog odmora, ali to je moja impresija koja me vodila cijelo vrijeme u ovom mom stvaranju, izjavio je Baće.

image
Tonći Plazibat/Cropix
image

Miho Baće

Tonći Plazibat/Cropix

Otkrio je i što je prevagnulo da napravi izložbu i da se na neki način ovako izloži.

- Moji prijatelji su neprestano govorili da imam razloga izlagati, nisam vjerovao da mogu, dan danas još nisam siguran u to, ali valjda ću dobiti nekakav ‘feedback‘ pa da nastavim dalje, istaknuo je.

Zanimljivo, u katalogu izložbe umjesto teksta kustosa izložbe ili povjesničara umjetnosti, nalaze se izjave umjetnikovih prijatelja i poznanika.

image

Miho Baće i Mato Franković

Tonći Plazibat/Cropix

- Odustao sam od autoriteta, ako sam kao amaterski slikar dopustio sebi hrabrost da jednostavno uđem u te slikarske vode onda sam odlučio da ljudima dam jednako tako priliku da i oni daju svoje impresije, da kažu što o tome misle jer smatram da je umjetnost vrijedna i dostupna svima i onda sam uzimao komentare, počevši od šestogodišnjaka do penzionera - preko stjuardese na jahtama, do novinara, do ljudi svih mogućih profila i svih ljudskih zanimanja. Bili su iskreni, nisu znali da će im komentari biti u katalogu izložbe, nego da ja od njih tražim impresiju, a onda sam im rekao da to ide u katalog jer ne želim da povjesničari umjetnosti pišu, naravno, cijenim ih, ali s druge strane, mislim da jednostavno i ovi obični radnici trebaju dobiti priliku... Imam tako jednog prijatelja, građevinskog radnika iz Rame koji je oduševljen mojim slikama i zašto on ne bi bio dio ovog događaja?! - zapitao se Baće.

image

Perica Martinović

Tonći Plazibat/Cropix

Dramska umjetnica Perica Martinović pročitala je komentare iz kataloga izložbe koja ostaje otvorena do 26. rujna.

26. travanj 2024 12:50