StoryEditorOCM
KulturaKONFERENCIJOM ZA MEDIJE NAJAVLJENA PRVA DRAMSKA PREMIJERA 69. IGARA

MICHELANGELO NA LOKRUMU Predstava koja se bavi odnosom umjetnika, umjetnosti, društva i politike

Piše PSD.
23. srpnja 2018. - 15:01

Prvi premijerni naslov 69. Dubrovačkih ljetnih igara, predstava “Michelangelo“ Sebastijana Horvata i Milana Matthisa Markovića u režiji Sebastijana Horvata najavljena je na konferenciji za medije u Festivalskoj palači. O komadu koji je nastao po drami „Michelangelo Buonarotti“ Miroslava Krleže, a koji je plod koprodukcije između Dubrovačkih ljetnih igara i HNK Ivana pl. Zajca Rijeka, govorili su članovi autorskog tima te predstavnici riječkog kazališta kao i dubrovačkog festivala.

Iako je bila najavljena, intendantica Igara Dora Ruždjak Podolski se ispričala, a umjesto nje prvi se okupljenima obratio njezin pomoćnik za dramski program Saša Božić koji je izrazio veliko zadovoljstvo zbog suradnje između dvije kuće opisujući je kao potpuno „prirodnom“. Pohvalivši sve one koje rade na predstavi, istaknuo je kako je ovo prvo uprizorenje ovog Krležinog djela na Igrama.  

Horvat je oduševljen radom, naročito s glumcima te je već radeći s njima na predstavi u Rijeci shvatio je da je bilo puno kreativnosti.

- Imamo dosta vremena da napravimo ono što smo htjeli. Tekst se bavi odnosom između umjetnika i umjetnosti, društva i politike, a cilj nam je bio ući u dijalog s Krležom. Htjeli smo u to uključiti i Dubrovačke ljetne igre, današnju umjetnost, publiku i glumce, a ono što bi se trebalo stvoriti između publike i predstave jest užitak, najavio je slovenski redatelj.

Dramaturg Matthis Marković naglasio je „kako imamo dužnost da se bavimo odnosom umjetnosti, politike i društva, da se zapitamo što je to kazalište i koja je njegova uloga u današnjem vremenu“.

Glumac Rakan Rushaidat (Zagrebačko kazalište mladih) zadovoljan je suradnjom sa svojim riječkim kolegama.

- Na početku sam se jako prepao, ali kada sam vidio tekst i što smo više ulazili u proces rada to opterećenje je splasnulo, kazao je Rushaidat napomenuvši kako je Michelangelo bio genijalni umjetnik koji je postao žrtvom vlastitog ega i politike.

- Želimo proširiti taj popis pitanja: što je umjetnost, što je umjetnik i zašto se bavimo umjetnošću? Ovo je svakako jedan svjež i interesantan pristup Krleži, poručio je glumac.

Jerko Marčić (Satiričko kazalište Kerempuh) je opisujući cijeli tim rekao kako se radi o jednoj „žestokoj ekipi koja je spremna istrčati na teren“. Olivera Baljak je otkrila kako je kao mlada glumica željela glumiti na Dubrovačkim ljetnim igrama, a sad joj se ispunio san.  Tanja Smoje također je sretna zbog realizacije ovog projekta, a glumac talijanske drame HNK Ivana pl. Zajca Rijeka Giuseppe Nicodemo kazao je kako je Talijanima Michelangelo Buonarotti već odavno poznat, ali da mu je zanimljivo vidjeti kako Hrvati, Slovenci, Bosanci, Srbi odnosno svi zajedno razmišljaju o Michelangelu.

Autorski tim uz Horvata i Markovića Matthisa čine Igor Vasiljev koji potpisuje scenografiju i video, kostimografkinja je Belinda Radulović, autorica glazbe Karmina Šilec, suradnica za pokret Ivana Kalc, oblikovatelj svjetla Aleksandar Čavlek, a oblikovatelj tona Saša Predovan. U podjeli su glumci riječke Hrvatske drame Olivera Baljak, Jelena Lopatić, Tanja Smoje, Marija Tadić, Aleksandar Cvjetković, Edi Ćelić, Dean Krivačić, Jasmin Mekić, Nikola Nedić, član Talijanske drame riječkog HNK Giuseppe Nicodemo, a velike uloge Michelangela u prvom činu predstave te Redatelja u drugom činu pripale su Rakanu Rushaidatu (Zagrebačko kazalište mladih) te Jerku Marčiću (Kazalište Kerempuh). U predstavi sudjeluje i Kor fanatika koji čine dubrovački zboristi: Lovro Barišić, Magdalena Kačić Barišić, Jelena Beželj, Mario Bogdanović, Mislav Ćimić, Barbara Horvat, Antun Končić, Barbara Ogresta, Lukrecija Prcela, Dea Qivlaku, Ljubo Radić, Tanja Šimunović, Ivana Tasovac, Antonio Težak, Slobodan Varezić i Petar Vlašić, a vodi ih Maja Marušić.

„Michelangelo“ će na 69. Igrama imati ukupno pet izvedbi, sve s početkom u 21. 30 sati i to od 27. do 31. srpnja. Prijevoz brodom na otok Lokrum uključen je u cijenu ulaznice, a brodovi polaze iz stare gradske luke u 20.30 i 20.45 sati. bLu
 
 

27. svibanj 2024 17:07