StoryEditorOCM
KulturaZAVRŠNA KONFERENCIJA ZA MEDIJE

MATO FRANKOVIĆ Grad Dubrovnik bit će bok uz bok svojih Igara! 

25. kolovoza 2019. - 14:20
U atriju palače Sponza održana je konferencija za medije povodom zatvaranja 70. Dubrovačkih ljetnih igara.

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek istaknula je da je ambiciozni program kakav je postavljen za 70. festivalsku sezonu uspješno realiziran te je čestitala intendantici i njezinom timu. 
 
- Ovo izdanje pokazalo je točan onaj smjer kakav smo očekivali kad smo Dori Ruždjak Podolski dali mandat, rekla je ministrica. 
 
Najavila je kako dvogodišnji ciklus za intendante nije primjeren zbog produkcijskih razloga te je najavila kako će u dogovoru s Gradom Dubrovnikom ići na četverogodišnji mandat. 
 
Gradonačelnik Mato Franković naveo je kako je program bio izvanredan. Podsjetio je kako je ove godine Grad izdvojio duplo više sredstava nego lani, dakle 6 milijuna kuna, a za 71. nastavit će se s financijskom potporom. Poručio je kako će Grad Dubrovnik pratiti razvoj Ljetnih igara rekavši: "Grad Dubrovnik bit će bok uz bok svojih Igara".  

Župan dubrovačko-neretvanski Nikola Dobroslavić komentirao je kako su 70. Igre bile uspješne i dobre. 

Intendantica Igara Dora Ruždjak Podolski zahvalila je na potpori Ministarstvu kulture, Gradu Dubrovniku i Dubrovačko-neretvanskoj županiji te je izrazila zadovoljstvo realiziranim programom. Najavila je manifestaciju "Dubrovačke ljetne igre u Zagrebu" te će se tako u Zagrebu održati koncert Glazba dubrovačkih ljetnikovaca, glazbeno-scenska Igra "Mali princ" u režiji Hrvoja Korbara a za koju je glazbu priredio skladatelj Ivan Josip Skender, predstava "Pod balkonima" Ranka Marinkovića u režija Darija Harjačeka, izložba Marka Ercegovića "Iza Igara" te koncert Avishai Cohen Tria. 
 
Ravnateljica Ivana Medo Bogdanović podcrtala je kako je ovogodišnji budžet iznosio skoro 20 milijuna kuna i to prvenstveno zahvaljujući Gradu Dubrovniku te je otkrila kako je prihod od ulaznica veći za 45 posto nego lani.

Direktorica Turističke zajednice grada Zagreba Martina Bienenfeld izrazila je zadovoljstvo realizacijom "mini-festivala" u Zagrebu te je pohvalila suradnju Dubrovnika i Zagreba izrazivši nadu da će ovo biti početak jedne lijepe tradicije. 

Također, izvučeni su u Sponzi dobitnici sedam glavnih nagrada nagradne igre "70 nagrada za 70 godina Igara" dok će ostali dobitnici biti izvučeni u prostorijama Festivalske palače. Imena svih dobitnika bit će objavljena na službenim stranicama Igara.  

Simfonijski orkestar Hrvatske radiotelevizije već tradicionalno zatvara Dubrovačke ljetne igre velikim gala koncertom ispred crkve sv. Vlaha, ove godine pod ravnanjem svog šefa dirigenta Enrica Dinda uz gostovanje Simona Rubina (udaraljke). Završni koncert, uz izravan televizijski prijenos na HRT-u, počet će točno u 22 sata.

Na programu završnog koncerta su Papandopulova Uvertira operi Amfitrion, trostavačni koncert za udaraljke i orkestar Frozen in Time izraelskog skladatelja Avnera Dormana te Slike s izložbe Modesta Petroviča Musorgskog u orkestraciji Mauricea Ravela. Nakon toga uslijedit će kratka ceremonija zatvaranja 70. Igara i spuštanje festivalske zastave Libertas s gradskog zvonika, uz članove ovogodišnjeg dramskog i glazbenog festivalskog ansambla.
20. travanj 2024 11:25