StoryEditorOCM
KulturaKONFERENCIJA ZA MEDIJE |

MAŠKARATE ISPOD KUPLJA Kroz novu premijeru u KMD-u, Vojnović govori na vrlo suvremen način

Piše Bruno Lucić
18. svibnja 2021. - 15:37

Na Velikoj sceni Kazališta Marina Držića održana je konferencija za medije kojom je najavljena premijera predstave „Maškarate ispod kuplja“ Iva Vojnovića u režiji Paola Tišljarića. Premijera predstave je 21. svibnja, a reprize su na rasporedu: 22., 23., 25., 26. i 27. svibnja - sve izvedbe su s početkom u 20 sati.  

image
Tonći Plazibat/Cropix

- Stvarno je velika privilegija raditi Vojnovića, još je veća privilegija imati ovako talentirani i inspirativni ansambl oko sebe. Mislim da je ovaj proces barem meni specifičan po jednoj stvari, jako puno sam se pripremao, nekako već za Božić su krenule pripreme, bilo je stvarno puno, puno posla i čini mi se da se ansambl 'uštekao' na tu energiju. Nismo gubili vrijeme, odmah smo se 'bacili na glavu' i mislim da se rezultat tog rada vidi. Nekako ova kriza koja se dogodila, prisilila nas je da promijenimo svoje planove, a nisam mislio da ću režirati predstavi, međutim, ova kriza me prisilila da zbog uštede novaca i režiram i radim scenografiju i kostime. Na osobnoj sam razini promijenio mnoga mišljenja koja sam imao kad sam dolazio ovdje. Sad je sve to iza nas, ide prema boljemu i nadam se da ćemo uskoro raditi u punom kapacitetu, poručio je Tišljarić.

- Na Akademiji smo radili razne tekstove, ali i Vojnovića, Držića… Kad sam se odlučio prihvatiti režije, bilo mi je strašno bitno da dobro razumijem taj jezik da bih mu se mogao posvetiti. Puno sam naučio, a pošto tekst ima taj veliki emotivni naboj, ključ je da se sve jako dobro razumije i da se tu ništa ne 'siluje', Vojnovića samo treba slušati.  Ne može se pobjeći od Vojnovićeve atmosfere, a nadam se da smo uspjeli  prenijeli tu emociju, a da ne bude patetično. Tome se samo mogu nadati, kazao je Tišljarić rekavši da Vojnović šalje razne političke poruke, „ sve istine i emocije“  te da s pozornice Vojnović govori strašno suvremeno što je Tišljariću bilo jako inspirativno.   

image
Tonci Plazibat/Cropix

Srđana Šimunović prisjetila se svog ' prvog Vojnovića' 1999. kad je glumila pučku djevojku Kristinu da bi u ovoj predstavi glumila gospođu Jelu. Spomenula je i glumicu Desu Begović te otkrila koliku joj je kolegica podršku svojevremeno dala. Ivana Gulin istaknula je da prvi put radi Vojnovića dok je Jasna Jukić pohvalila redatelja rekavši da on osjeća i voli Dubrovnik, ali je govorila o spoju Grada i Vojnovića. Također, istaknula je da od 90 minuta predstave, 60 minuta otpada na glazbu te je u tom kontekstu Žarka Dragojevića svrstala u skupinu 'ozbiljnih kazališnih skladatelja'. Edi Jertec poručio je da mu je bilo iznimno zadovoljstvo raditi ovakvu predstavu, a Izmira Brautović kazala je kako je 1979./80. prvi put glumila u jednom Vojnovićevom djelu. Također je pohvalila redatelja te dodala kako svaki ozbiljan redatelj treba imati jednog 'Vojnovića' u svojoj karijeri.

Autorski tim čine: Paolo Tišljarić (režija, scenografija, izbor kostima), Matea Bilosnić (koreografija, scenski pokret), Vesna Kolarec (oblikovanje rasvjete), Žarko Dragojević (autor glazbe), Anamarija Obradović (suradnica scenografa), Srđana Šimunović (jezična savjetnica, asistentica redatelja i izrada oglavlja), Dora Kamber (violinistica), Anita Bubalo (inspicijentica).

image
Tonći Plazibat/Cropix

U predstavi igraju: Srđana šimunović (gospođa Jele), Jasna Jukić (gospođa Ane), Deni Sanković (Jero), Izmira Brautović (Mare), Marija Šegvić (Džive), Ivana Gulin (Anica), Hrvoje Sebastijan (gospar Orsat Knez, Il dottore), Edi Jertec (Čoroje, gospar Džono, Pantolone), Darija Mikulandra Žanetić (Turica, gospođa Klare, Aničina majka), Paula Japunčić (Vila, Colombina, sinjorina Deša, mlada gospođa Ane), Lukša Tomić (austrijski oficir, gospar Vlaho) i klapa Kaše (Luka Šerić, Marijo Anđelić, Alen Roki, Marko Palčok, Ante Džamarija i Vicko Dragojević).

19. travanj 2024 17:04