StoryEditorOCM
KulturaDVORANA IVANA PAVLA II.

Maro Jović predstavio knjigu ‘Totus tuus‘: autor podsjeća na nužnost vođenja dobrog dijaloga, na uklanjanje predrasuda, na upoznavanje i približavanje drugom

Piše Bruno Lucić
24. travnja 2024. - 22:14

Maro Jović predstavio je u Dvorani Ivana Pavla II. s početkom u 19 sati knjigu "Totus tuus". Uz Jovića, u predstavljanju je sudjelovala Katja Bakija i Tea Kuzek Marević. Knjiga donosi autorova promišljanja o stvarima, činjenicama i djelima koja pojedinca okružuju (sudbina, hrabrost, istina, vjera, ljubav, nada, poniznost, prijateljstvo, obitelj, mir, sloboda, bliskost, snovi, laž, grijeh, pjesma, put, smrt, duša...).

image

Tea Kuzek Marević

Božo Radić/Cropix

- "Touts tuus" je uvriježeni pozdrav koji dolazi iz latinskog jezika, u prijevodu bi značio "sav tvoj", a stavljao bi se uglavnom na kraju pisama. Obično bi se pisala skraćenica "t.t." pa bi išlo ime. No, prvo što nam pada na pamet kad gledamo ova žuta polja, naslovnica knjige podsjeća nas na svetog Ivana Pavla II. i njegovo geslo te je upravo otud došao naziv knjige. Autor dijalogizira s čitateljima, donosi svoje duhovne eseje u kojima je ‘hrabrost‘ često spominjani motiv... Poziva nas da u moru površnih informacija promislimo o istini, vjeri, poniznosti, ljubavi... Podsjeća na nužnost vođenja dobrog dijaloga, na uklanjanje predrasuda, na upoznavanje i približavanje drugom... To je autor htio ovom knjigom: pokazati da je vrijedan svaki pokušaj postavljanja dijaloga i pitanja, traženja životnog pitanja, vrijedno je upustiti se u traganje i još je hrabrije to zapisati, darivati samog sebe... Ova knjiga je prilika za promišljanje iz koje god perspektive želite... Autor često isprepliće biblijske motive, a ističe da: ako odaberemo Gospodinov put, znajmo da smo na dobrom putu, poručila je Kuzek Marević.

image

Katja Bakija, Maro Jović i Tea Kuzek Marević
 

Božo Radić/Cropix

- Strukturno knjigu bih odredila kao zbirku duhovnih eseja kompozicijski uokvirenih uvodnim tekstom/predgovorom i posljednjim Epilogom. U tom prostoru autor Maro Jović rasporedio je devetnaest cjelina naslovljenih pojmovima koji obilježavaju i određuju naše živote. Radi se o važnim pitanjima naših egzistencija, možemo reći da se autor bavi vječnim, općeljudskim, univerzalnim pitanjima koja su oduvijek zaokupljala čovjeka - Istina, Ljubav Nada, Vjera, Poniznost, Prijateljstvo, Obitelj, Mir, Sloboda, Bliskost, Snovi, Laž, Grijeh, Pjesma, Put, Život, Smrt, Duša. Svoju knjigu autor započinje izravnim obraćanjem svojim budućim čitateljima, kao da želi pružiti ruku, izgraditi most prema onima koji će ono što je napisao čitati i o tome, kako se autor nada i priželjkuje, i promišljati. Razvidna je u tom uvodnom dijelu potreba, želja za komuniciranjem, često se u obraćanju svojim čitateljima autor koristi sintagmom "dragi prijatelji". Knjiga se otvara zapisom/esejom naslovljenim Sudbina, potom slijedi tekst u kojem se piše, preispituje, raspravlja o Hrabrosti koja nikad ne bi "trebala za našim stolom biti gost". Vjera je za autora živo tkivo, o Vjeri se piše kao o spojnici Neba i Zemlje i Vjera nije ništa što se mora, Vjera nije ništa što se podrazumijeva, ali je Vjera jedan Dar! Poniznost je, kako zapisuje Jović, "ta koja lomi ledenjake ljudskih netrpeljivosti", ona stvara, ugađa, liječi i bodri. Pišući o Miru retorički se pita "koliko je potrebno nemira da se dosegne toliko željeni Mir?"

image
Božo Radić/Cropix

- Svoja promišljanja autor zaokružuje tekstovima posvećenim Životu, Smrti i Duši nakon čega slijedi zaključni dio naslovljen Epilog. U ovoj knjizi predočio je autor "iskustva koja se kale u peći života", učinio nešto što nije lako, izložio se, izložio je svoju svoje misli i svoje osjećaje. U vremenu ravnodušnosti i neosjetljivosti na patnje i boli drugih, hrabrost je biti svoj, biti suosjećajan, razumjeti druge jer to je put da razumijemo i spoznamo sebe, da prepoznamo svoj pravi put, put duhovnosti i put ljubavi. U svijetu brzine i neosjetljivosti često gledamo a ne vidimo. Kako zaključuje u završnom eseju autor - u prednosti su oni koji bdiju. Jer moramo bdjeti kako ne bi "ili propustili vlak koji upravo kreće, ili pak ne bih došli na onu cestu kojom nam je "voziti" do konačnog cilja. Možda se dogodi da dođemo i u slijepu ulicu, ali Ne! Ako smo se opasali ljubavlju i gledamo naprijed, naš cilj neće biti „granica", već perivoji Nade i Ufanja - rekla je književna kritičarka Katja Bakija. 

image

Katja Bakija

Božo Radić/Cropix

Jović je izrazio sreću i zadovoljstvo što je dobio priliku s publikom slaviti pisanu riječ.

- Knjiga je još jedna u nizu u kojoj se želim približiti vama, ova knjiga obiluje esejističkim osvrtima... Mir je danas postao tabu tema, okosnica bez koje se ne može, čovjek može imati sve, ali bez mira - uzalud vam trud svirači! Prijateljstvo je još jedna važna karika... Svatko ima svoj put, nije nam svaki put lako, ali ako imamo nadu i ljubav, ništa nam nije teško. Naš put je satkan od želje i odricanja, hvatamo se za rukohvate gdje možemo napraviti nešto dobro... Sveti Augustin je rekao: ‘Ljubi i čini što hoćeš!‘ Ja sam na istoj frekvenciji, a vjerujem i vi, rekao je Jović zahvalivši okupljenima na dolasku, sudionicima predstavljanja, svom bratu Borisu na dizajnu i osmišljavanju naslovnice knjige, akademiku Luku Paljetku, don Antunu Lučiću koji je napisao pogovor, ali i svima koji nevidljivo rade na njegovim javnim nastupima.

image

Maro Jović

Božo Radić/Cropix

Otkrio je kako već radi na novoj knjizi.

- Motivi Jovićevih napisa "Totus tuus" približeni su međunaslovima, apstraktnim pojmovima kao likovima u srednjovjekovnim hrvatskim prikazanjima. (...) Pisac ovakvoga motivskoga opredjeljenja ostavlja upitne, opominjuće i imperativne te poticajne, pobudne rečenice; sveusve je razigran i oprezno izvrstan, uvijek brižni motivator za drukčija, pomaknuta iskustva iz uobičajene matrice, napisao je u pogovoru don Antun Lučić.

image
Božo Radić/Cropix

Predstavljanje je glazbeno popratila Lucija Ćatić.

25. travanj 2024 01:15