StoryEditorOCM
KulturaPALAČA SPONZA

Mara Bratoš otvorila izložbu ‘Lopudski portreti‘ i publiku povela u svoj elafitski dnevni boravak

Piše Bruno Lucić
13. srpnja 2024. - 00:18

Otvorenjem izložbe dubrovačke fotografkinje Mare Bratoš započeo je i izložbeni program 75. Dubrovačkih ljetnih igara. Najprije se publici obratila kustosica izložbe, Jelena Tamindžija Donnart, koja je zahvalila umjetničkoj ravnateljici Igara, Martini Filjak.

image
Ahmet Kalajdžić

- Likovni program Dubrovačkih ljetnih igara počinjemo s fotografkinjom koja dijeli istu zagrebačku adresu s gospođom Filjak, ali ona ima dubrovačke korijene tako da je ova izložba hommage dubrovačkim korijenima, specifično otoku Lopudu gdje je autorica provela veći dio djetinjstva i gdje se nalazila kuća njezina nona i none. Izložba okuplja tri serije radova koje su snimane od 1998. sve do 2024., te se radi o crno-bijeloj fotografiji koja je snimana na filmu, a ova novija u digitalnoj fotografiji. Mara nas ovom izložbom poput dubrovačkih plemića odvodi izvan dubrovačkih mira na elafitski Lopud i kad s Postire kročimo na kopno, osjećamo tu jednu vrstu zajedništva otočana koji su u međuovisnosti, koji su fizički ograničeni samim otokom i gdje se stvara jedna drugačija vrsta prijateljstva i poznanstva... To je poput dnevnog boravka gdje svi hodaju bosi, s nogama punih pijeska, zatim, sa šugamanom oko bokova... Zatim, čujete šum mora, miris borovih iglica i zapravo ova izložba, iako je osjetimo čulom vida, itekako polučuje naše osjetilo sluha i olfaktorna osjetila, navela je Tamindžija Donnart i dodala:

image
Ahmet Kalajdžić

- Kao što sam rekla, izložba uključuje tri serije radova tako da smo postavili radove od početka, od njezinih poznanika, prijatelja i obitelji kao što su njezin muž, none, njezina kćer Pavle koja je ovdje prisutna večeras... Zatim, poznanici kao što su Helen, Berthold, Francesca Thyssen-Bornemisza, grofica koja je i sama inicirala obnovu Franjevačkog samostana kojeg možete vidjeti prije obnove... Mara je stvorila poseban dnevni boravak dijapazona svojih likova koji tvore sam otok odnosno Mediteran koji je tema okosnica ove izložbe i samih Ljetnih igara, naglasila je Tamindžija uputivši zahvale tehničaru Kristijanu Bebiću i koordinatorici izložbe, Marijeti Radić.

image
Ahmet Kalajdžić

Filjak je podsjetila kako je ovo prva od tri izložbe u 75. festivalskom ljetu.

- Mediteran je misao vodilja ovogodišnjeg jubilarnog izdanja Dubrovačkih ljetnih igara, a upravo u tu misao vodilju se prekrasna izložba Mare Bratoš savršeno uklapa, savršeno se uklapa u atmosferu i senzibilitet Mediterana. I dok ovih dana s nestrpljenjem očekujemo naš festivalski dramski ansambl koji će pripremiti Shakespeareovu "Oluju" koju je sam autor, inspiriran Mediteranom, smjestio na nepoznatom otoku u Mediteranom, to će biti na svima nam poznatom otoku Lokrumu, otok Lopud Mare Bratoš je svima poznati otok, ali ne na jedan notoran način. Gledajući ovu izložbu, osjetila sam jedan intimni prostor, povezivanje s prijateljima, s obitelji, s osjećajem sigurnosti... Dok je naša fantastična Mara Bratoš zaista napravila fantastičnu karijeru, postala je službeni fotograf najvećeg nacionalnog kazališta, Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu, izuzetno nam je drago da je ovu izložbu podijelila s nama. Mari Bratoš čestitam, ne samo na otvorenju izložbe, već na cjelokupnoj dosadašnjoj karijeri i na svemu što će još postići u životu - hvala ti Mara, poručila je Filjak.

image
Ahmet Kalajdžić

Autorica je zahvalila okupljenima na dolasku, ali i svima u Dubrovačkim ljetnim igrama. Izložba ostaje otvorena do prvog dana kolovoza.

 

 

 

07. rujan 2024 20:15