StoryEditorOCM
KulturaNA BRAČU

Luko Paljetak, Stana Ščapac, Domagoj Vidović i Boris Njavro na poetskom susretu i manifestaciji ‘Croatia rediviva - ča - kaj - što‘ u čast hrvatskog jezika‘

Piše Dv
7. kolovoza 2023. - 10:09

Na trgu u malenom mjestu Selca na otoku Braču ispred prekasne crkve Krista Kralja u čast hrvatskog jezika i očuvanja naših narječja 4. kolovoza održana je 33 godinu za redom manifestacija i susret pjesnika "Croatia rediviva - ča - kaj – što". Utemeljitelj ovih poetskih susreta je pjesnik Drago Štambuk, liječnik i diplomat, koji je uvodno i naglasio kako mu je želja bila održavati "trojstvenosti i koineizacije hrvatskoga jezika", te okupiti pjesnike svih hrvatskih narječja kako bi čitali poeziju iz govornog područja iz kojeg dolaze, a došli su i ovo ljeto iz okolice Zagreba, Međimurja, Splita, Dubrovnika, Gorskog Kotara, uz nekoliko domaćina s Brača. Iz Dubrovnika su sudjelovali akademik Luko Paljetak i Stana Ščapac, a gosti susreta bili su dr. sc. Domagoj Vidović i Boris Njavro.

Završetak ovog poetskog susreta je izbor i nagrada za najuspješnijega pjesnika, kojega se "kruni" vijencem od maslinovih grana, te otkrivanjem ploče s uklesanim stihovima prošlogodišnjeg pobjednika, među kojima su iz Dubrovnika akademik Luko Paljetak i fra Ivan Kramar. Ovogodišnji pobjednik je Dražen Katunarić s Brača, a u žiriju je bio i Luko Paljetak koji je za kraj večeri okupljenima govorio svoje nove stihove.

30. travanj 2024 10:17