StoryEditorOCM
KulturaDruga dramska premijera na Igrama

Lorcina Krvava svadba u mističnom ambijentu otoka Lokruma

Piše Dv
12. kolovoza 2022. - 13:49

Druga premijerna dramska produkcija 73. Dubrovačkih ljetnih igara, Lorcina Krvava svadba u režiji Franke Perković Gamulin i izvedbi Festivalskog dramskog ansambla bit će uprizorena na otoku Lokrumu u srijedu, 17. kolovoza s početkom u 21.30 sati. Tim povodom u Festivalskoj palači održana je konferencija za medije na kojoj su govorili intendantica Dora Ruždjak Podolski, pomoćnik intendantice za dramski program Saša Božić, redateljica Franka Perković Gamulin, dramaturg predstave Goran Ferčec te predvodnica Festivalskog dramskog ansambla Jadranka Đokić.

image
DLJI

– Poseban je privilegij producirati komad koji progovara o srcu Andaluzije i uprizoriti ga u srcu Mediterana, na lokrumskom podneblju, pogotovo imajući na umu da ovaj komad i Lorca kao pisac nikad prije nisu bili postavljeni na Igrama. Izuzetno sam zahvalna redateljici Franki Perković Gamulin koja je zajedno sa svojim autorskim timom koncentrirano i posvećeno pristupila ovom procesu, kao i sjajnom glumačkom ansamblu predvođenom izvrsnom i divnom Jadrankom Đokić – kazala je u svom uvodnom obraćanju intendantica Dora Ruždjak Podolski.

Krvava svadba, djelo napisano 1933. godine primjer je dramskog predloška koji povijest kazališta naziva pjesničkom ili poetskom dramom. Vrijeme radnje ove Lorcine tragedije vezano je uz ruralnu sredinu prve polovice dvadesetog stoljeća, ali po univerzalnosti priče na kojoj se temelji, ono izbjegava bilo koju doslovnu ili konkretnu vremensku odrednicu.

image
DLJI

– Već prije, ali i sada bilo nam je jasno zašto se Lorca tako rijetko izvodi. Radi se o jednom izuzetnom dramskom komadu. U svom dosadašnjem kazališnom radu, susretala sam se s izazovnim i velikim autorima, ali nekako su svi oni bili puno lakši nego ovaj susret s Lorcom. Glumački ansambl napravio je sjajan posao, a Dubrovačke ljetne igre jedini su prostor u Hrvatskoj koji omogućuje redateljima okupiti idealnu podjelu. Privilegirana sam raditi s glumcima koji su od prvog dana shvatili koliko je težak i ozbiljan posao, a Lokrum kao prostor sam po sebi nosi jednu nevjerojatnu atmosferu i jako nam ide na ruku – rekla je između ostalog redateljica Franka Perković Gamulin.

Dramski likovi Krvave svadbe žrtve su vlastite strasti, ali i neizbježnosti vlastite krive procjene ili tragične sudbine. Njihovo je prokletstvo dvostruko: zatvoreni unutar svog socijalnog okvira, strast im ostaje jedini dozvoljeni prostor slobode, makar i po cijenu prokletstva ili smrti.

Ovom prilikom život će im udahnuti glumci Festivalskog dramskog ansambla, i to Jadranka Đokić u ulozi Majke, Lana Meniga i Luka Knez kao Zaručnica i Zaručnik, Ksenija Marinković utjelovljuje Punicu i Prosjakinju, Nikola Baće je Leonardo, njegovu ženu igra Iva Kraljević, Nikša Butijer je Otac zaručnice i Mjesec, a Služavka je Tanja Smoje. Zbor čine Jelica Čučević, Maro Drobnić, Tonći Đurković, Marko Capor, Ivo Letunić, Tajana Martić, Mara Metković i Vanesa Vidaković Natrlin, a predvođeni su zborovođom Mojmirom Novakovićem.

image
DLJI

Uz redateljicu Franku Perković Gamulin, autorski tim čine: Goran Ferčec dramaturg, Igor Vasiljev scenograf, Doris Kristić kostimografkinja, Mojmir Novaković i Ivo Letunić autori glazbe, Elvis Butković oblikovatelj svjetla, Matija Ferlin suradnik za scenski pokret, Toma Serdarević asistent redateljice te Linda Mihaliček asistentica kostimografkinje.

Renomirana redateljica Franka Perković Gamulin poznata je dubrovačkoj publici po inscenaciji Spašenih Tomislava Zajeca. Studirala je Komparativnu književnost, Lingvistiku i Filozofiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, a Kazališnu režiju i radiofoniju je diplomirala 2005. godine na Akademiji dramske umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu. 

U proteklih je dvadeset i pet godina režirala više desetaka kazališnih predstava. Uz Doru Ruždjak Podolski, osnivačica je i dugogodišnja umjetnička voditeljica Kazališne udruge KUFER, a zatim i umjetničke organizacije Ruždjak i Perković. Od 2000. do 2005. bila je umjetnička voditeljica Dječjeg kazališta Dubrava, a od 2009. godine zaposlena je na Akademiji dramske umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu, gdje predaje na Odsjeku glume.

Predstava je na programu 73. Dubrovačkih ljetnih igara od srijede 17. do nedjelje 21. kolovoza, u 21.30 sati na otoku Lokrumu.

21. rujan 2023 11:26