StoryEditorOCM
KulturaOSAMNAEST RADOVA |

KREATIVNOST, MAŠTA I ZNANJE U Sponzi otvorena izložba lutaka studenata osječke Akademije za umjetnost i kulturu

Piše Bruno Lucić
20. ožujka 2021. - 16:00

Povodom Međunarodnog dana kazališta za djecu i mlade te Svjetskog dana lutkarstva u atriju palače Sponza otvorena je izložba lutaka. Naime, sa sobom su je donijeli članovi Hrvatskog centra Assitej (Međunarodna udruga kazališta za djecu i mlade) i Hrvatskog centra UNIMA (Međunarodna udruga lutkara) koji borave u Dubrovniku. Domaćin, ravnatelj Kazališta Marina Držića Paolo Tišljarić, osvrnuo se na program koji se održava ovoga vikenda.

image
Žarko Dragojević/KMD

- Kazalište Marina Držića se tek nedavno, prije godinu dana, uključilo u mrežu Assitej koja je krovna organizacija kazališta za djecu i mlade u Hrvatskoj i zapravo s tim našim učlanjenjem je počela ideja s predsjedništvom Assiteja i UNIMA-e da se obilježavanje ovoga dana dogodi u Dubrovniku. Po prvi put je u Dubrovniku centralna proslava, nažalost - po svim ovim epidemiološkim mjerama tako da nigdje neće biti gužva, ali mislim da je svakako lijepo da se u našem gradu barem na jedan govori o kazalištu za djecu i mlade i lutkarstvo, rekao je Tišljarić.

Za nedjelju je planiran i forum, a bila je planirana i izvedba lutkarske predstave „Ivica i Marica“ u produkciji kulturnog društva Aster Dubrovnik koje je otkazano zbog aktualnih epidemioloških preporuka i uputa.

image
Žarko Dragojević/KMD

- Na forumu će sudjelovati predsjedništvo Assiteja i naša dogradonačelnica, gospođa Jelka Tepšić i zapravo ćemo iskoristiti priliku da bez publike, ali pred medijima još jednom ukažemo na to koliko je bitno da roditelji vode djecu u kazalište i tako stvaraju novu publiku. Ovogodišnji slogan jest: „Take a Child to the Theatre Today“, prema tome, mislim da smo svjesni koliko je bitno da djeca od malih nogu krenu u kazalište da bi kasnije stekla tu naviku i kasnije redovito konzumirala kulturne sadržaje. Strašno mi je žao da je zbog epidemioloških mjera otpala predstava Astera, ali mislim da Kazalište tu apsolutno treba otvoriti put lutkarskom kazalištu jer je lutkarska scena u Dubrovniku poznata i jaka, ali nekako je i dalje nevidljiva. Nadam se da će u budućnosti biti više prilike za suradnje, a možda i da se naš ansambl okuša u profesionalnoj predstavi s lutkama, istaknuo je Tišljarić.

Više o izložbi rekla je predsjednica Hrvatskog centra UNIMA te članica Organizacijskog odbora Vukovarskog lutkarskog proljeća Jasminka Mesarić.

- Kad smo razgovarali o programu obilježavanja Međunarodnog dana kazališta za djecu i mlade i Svjetskog dana lutkarstva svakako smo, osim predstave jer je uobičajeno da naši domaćini izvedu neku od svojih predstava u okviru programa, htjeli još obogatiti program barem nekom izložbom. S obzirom na to da kod nas u Osijeku već 12. godinu djeluje Akademija za umjetnost i kulturu onda nam je bilo zgodno povezati našu Akademiju, povezati agenciju „Asser Savus“ koja je zapravo s Akademijom za prošlogodišnje, jubilarno 25. Vukovarsko lutkarsko proljeće sa studentima i profesorima odlučila napraviti ove lutke i instalacije kao dio Vukovarskog lutkarskog proljeća. Pandemija nas je spriječila u realizaciji u onome izdanju kako je to uobičajeno, ali naša izložba putuje Hrvatskom i ovo nam je zapravo sad u Dubrovniku 'prva postaja' i jako smo sretni zbog toga, izjavila je Mesarić.

image
Žarko Dragojević/KMD

Izložene lutke su izradili studenti Odjela za kreativnih tehnologija koji je u sklopu osječke Akademije za umjetnost i kulturu.

- Nadam se da će ova izložba možda potaknuti neke mlađe ili starije Dubrovčane da se i upuste u kreaciju ovakvih ili sličnih lutaka, instalacija. To je sve napravljeno od recikliranih, već korištenih materijala. Njihova mašta, znanje, kreativnost je napravila ove zanimljive lutke. Izloženo je 18 radova, 12 većih i 6 manjih. Sudjelovalo je deset studenata pod vodstvom izvanredne profesorice Rije Trdin i docenta Dejana Durakovića, oni su bili mentori studentima u procesu stvaranja izložbe, objasnila je Mesarić.

Izložbu lutaka u Sponzi moguće je pogledati još sutra od 9 do 15 sati.

18. travanj 2024 09:00