StoryEditorOCM
KulturaKAZALIŠTE MARINA DRŽIĆA |

KORONA IH NIJE SPRIJEČILA Izložbom „Grad svetog Vlaha“ dubrovačkih likovnih umjetnika započela jubilarna 20. Festa Dubrovnik

Piše Bruno Lucić
25. siječnja 2021. - 21:08

Otvorenjem izložbe „Grad svetog Vlaha“ u predvorju Kazališta Marina Držića započeo je program jubilarne 20. Feste Dubrovnik.  Na radovima prevladavaju motivi parca i vedute Grada.

Na izložbi izlaže 15 autora: Anto Violić, Diana Rajić, Josip Škerlj, Josipa Vlašić, Luce Đuraš, Marijan Fragić, Marijana Hure, Marta Baće, Mirica Dubčić, Miroslav Stamatović, Mišo Baričević, Nino Dubčić, Silvija Sikavica, Robert Kralj i Valter Kožul.

Okupljene je u ime udruge Festa Dubrovnik pozdravila Darija Mikulandra Žanetić koja je kazala kako je ovogodišnji program malen, ali fantastičan. Nadovezao se njezin kolega Slobodan Nano Vlašić.

- Koliko god su nas korona i ove epidemiološke mjere dovele do toga da smo morali odustati od nekih većih programa, ostala je tradicija s izložbama koje su tematske vezane u tom odnosu sv. Vlaha i Grada i ova izložba je već ispunila svrhu naše ovogodišnje manifestacije. Uvijek nam je bilo bitno da u ovom predvorju kad ima biti svečana sjednica Gradskog vijeća budu slike koje će pokazati Grad i sv. Vlaho i mi smo to ove godine izuzetno uspjeli. Toliko sam oduševljen s ovih 15 slika da mi se čini da je već vrijednost kataloga dovoljna da nekoga usreći! Mi ćemo ove godine u Kazalištu učiniti, umjesto Feste od klapa, promociju CD-a klape Kaše "Misa sv. Vlaha" koja je lani praizvedena u crkvi sv. Vlaha. Autorsko je to djelo našeg Vicka Dragojevića, a imat ćemo prije toga i grličanje za sve sudionike tako da smo sve učinili što je trebalo da ova manifestacija donese. Već dogodine imat ćemo naslov ”Grad je sveti Vlaho” jer ovaj grad to jest – sveti Vlaho je Dubrovnik, poručio je Vlašić.

S nekoliko riječi obratio se i predsjednik Dubrovačke udruge likovnih umjetnika Valter Kožul.

- Dakle, zadnji niz godine zajedno s našim prijateljima iz udruge Festa i Hrvatske matice iseljenika organiziramo ovu izložbu. Prošle godine ih je bilo 13, a ove godine možete vidjeti 15 radova likovnih umjetnika odnosno 14 radova članova naše Udruge i našeg prijatelja Josipa Škerlja, on je uvijek tu s nama i s našom Udrugom: pomaže, radimo zajedno, družimo se tako da je i on večeras s nama. Ovo je prva ovogodišnja izložba naše Udruge, a ako pandemijski i financijski uvjeti dopuste, nastojat ćemo ritam izložbi iz prošlih godina zadržati i ove godine, pa se nadam da ćemo i ove godine imati nekih 4 do 6 izložbi. Najavljujem već sljedeći mjesec jednu našu novu izložbu, kazao je Kožul zahvalivši organizatoru i svima koji su pomogli u organizaciji.

Otvarajući izložbu, kustosica Andrea Batinić osvrnula se na izložene radove.

- Tradicija sv. Vlaha se nastavlja svake godine. Povijest slavljenja, obilježavanja Feste sv. Vlaha jedna je festa slobode. Sam Grad u ruci sv. Vlaha kao model postao je inspiracija brojnim umjetnicima, slikarima, kiparima, graditeljima, pjesnicima, književnicima... Ta inspiracija se vidi i u večerašnjim radovima umjetnika Dubrovačke udruge likovnih umjetnika. Ono što bih naglasila jest  to da postoji to mediteransko nasljeđe, jedna slikarska tradicija i kršćanska duhovnost, ključni su temelj na svakom izloženom radu, navela je kustosica izložbe te posebno pohvalila rad Mirice Dubčić koji krasi naslovnicu izložbenog kataloga.

Izložba, koja ostaje otvorena do 7. veljače, organizirana je u suradnji dubrovačkih udruga Festa Dubrovnik, Hrvatske matice iseljenika i Dubrovačke udruge likovnih umjetnika. Organizaciju izložbe pomogli su Kazalište Marina Držića, Umjetnička galerija Dubrovnik, Dom Marina Držića, Marin Ivanović, Andrea Batinić i Igor Brautović.

01. svibanj 2024 03:38