StoryEditorOCM
KulturaOD BRECHTA DO SHAKESPEAREA

Kazalište Marina Držića ima novi vizualni identitet, a publiku očekuje šest premijera u ovoj godini: ‘Po prihodima i broju publike približili smo se pretpandemijskoj 2019.!

Piše Bruno Lucić
16. siječnja 2023. - 14:32

Već tradicionalno, konferencijom za medije na Velikoj sceni Kazališta Marina Držića najavljen je kazališni program za 2023. godinu. Na početku je rečeno kako KMD ima novi vizualni identitet, a Studio Bonsenjo odnosno Kristina Mirošević nova je suradnica dubrovačkog teatra. Publiku u ovoj godini očekuje šest premijernih naslova, a ravnatelj dubrovačkog teatra Paolo Tišljarić kazao je kako je 2022. za Kazalište bila izuzetno uspješna a i da se po broju prihoda i po broju prodanih ulaznica teatar znatno približio 2019.

image

Paolo Tišljarić i Žarko Dragojević

Božo Radić/Cropix

- Približavamo se pretpandemijskim brojkama u smislu prihoda i publike koja se vratila u našu dvoranu. Preko 12 tisuća gledatelja bilo je u protekloj godini, mislim da je to stvarno laskav broj. Nadamo se da ćemo u ovoj godini uspjeti privući našu publiku da što više i što češće dolazi u Kazalište. Uvijek sam naglašavao važnost koprodukcija i suradnji, a imamo ih nekoliko. Koprodukcije omogućavaju da kazališta, bilo iz manjih, bilo iz većih gradova, surađuju i da ujedine svoje budžete i umjetničke potencijale te da naprave zanimljivu predstavu koja onda ima svoj duži i bogatiji kazališni život. Godinu počinjemo s premijerom "Čarobni frulaš". Najavljivali smo je dvije godine zaredom i evo, u trećoj konačno počinjemo s probama. Autorica je Marija Grazio koja je napisala glazbu i songove, te Željka Turčinović koja je dramatizirala ovu izrazito zanimljivu bajku braće Grimm - napravili su jedan zanimljiv predložak za mjuzikl. Čini mi se da naša publika izrazito voli takve programe, da je glazbeno-scenskih programa falilo na našoj sceni tako da se nadam da će na radost velikih i malih ovaj mjuzikl dugo igrati na našem repertoaru. S nama je tu u suradnji i Plesni studio Step ‘n Jazz. Moramo ih pohvaliti jer su nedavno na svjetskom prvenstvu osvojili drugo mjesto, prema tome, stvarno izvrsni plesni studio iz Dubrovnika će se pridružiti našim kazališnim profesionalcima. Zbor građana igrat će članovi Kazališne družine Kolarin s kojom isto već dugo i dobro surađujemo, prvi put će sudjelovati i u jednoj našoj profesionalnoj produkciji, najavio je Tišljarić te dodao:

image

Paolo Tišljarić

Božo Radić/Cropix

- Paralelno s tim u Varaždinu su već počele probe za "Majku hrabrost i njezinu djecu". Ovo je prva režija Krešimira Dolenčića u KMD-u. Stvarno veliki redatelj kojeg sigurno znate kroz program Ljetnih igara režirat će napokon i u našem Kazalištu. Ono što nas posebno veseli, jest da smo umjetnički spojili naše ansamble. Zdeslav Čotić i Branimir Vidić Flika su već gore i probaju s njihovim ansamblom. Posebno sam ponosan na suradnju s Dubrovačkim simfonijskim orkestrom koji će uživo pratiti ovu izvedbu i mislim da će u svakom slučaju ovakva izvedba s Orkestrom uživo, s pjevanim songovima, biti novost za našu publiku i da će publika rado gledati ovu predstavu. Nekako nas je rat u Ukrajini i cijela situacija vezana za njega ponovno senzibilizirala za ratne teme pa tako ‘Majka hrabrost‘ Bertolta Brechta kao jedan klasični naslov, kao i "Dječak" Davora Špišića, jedan tekst koji smo zbog korone nekoliko godina otkazivali. Špišić je za ovaj tekst dobio Nagradu Marina Držića i dogovorili smo prije dvije godine sigurnu suradnju, međutim, zbog korone je ona otkazana. Nažalost, zbog novonastale situacije je ovaj tekst aktualniji nego ikad, bavi se ratnim profiterstvom i svim onim negativnim posljedicama rata, pojasnio je ravnatelj KMD-a.

image

Paolo Tišljarić i Žarko Dragojević

Božo Radić/Cropix

- Mislim da će to biti jedna intrigantna predstava koja će obilježiti ovu godinu. Također, kroz program Razgovori o kazalištu koji će ove godine ugostiti između ostalog i Davora Špišića, trudimo se dubrovačkoj publici prikazati tim više suvremenih hrvatskih dramskih autora te im pokazati kako hrvatsko dramsko pismo itekako živo i aktualno tako da je ovaj naslov jedan u nizu s kojim pokušavamo pokazati kako imamo fantastične hrvatske dramske pisce, recimo, tako smo u KMD-u mogli gledati "Krijesnice" Tene Štivičić. Nakon toga slijedi suradnja koja me posebno veseli, mnogi su me na početku mandata pitali kad ćemo napokon surađivati s Dubrovačkim ljetnim igrama pa možemo reći da smo se intendantica i ja napokon dogovorili oko zajedničke suradnje i veseli me što ćemo postaviti roman Ivane Lovrić Jović "Vidi kako Lokrum pere zube". Roman dramatizira Marijana Fumić koja se već istakla brojnim zanimljivim dramatizacijama tako da se silno veselimo toj suradnji i premijeri koja će se dogoditi na samom Lokrumu. Nakon toga ide još jedna koprodukcija, prošle godine smo počeli suradnju s Kazalištom Joza Ivakić u Vinkovcima a suradnja se nastavlja, radimo veliki klasični naslov "Galeb" Antona Pavloviča Čehova koji ne treba posebno predstavljati. Ono što me veseli jest da na "Galebu" radi nekoliko velikih kazališta, između ostalog i Gradsko dramsko kazalište Gavella i Gradsko kazalište iz Požege. Opet je to jedna velika koprodukcija, klasični, lektirni naslov koji će sigurno zaintrigirati našu publiku. Za kraj godine ostavljamo "Kraljice", autorski projekt Livije Pandur inspiriran Shakespeareovim kraljicama. Kod Shakespearea postoji puno tih malih, izrazito zanimljivih ženskih likova u tim njegovim velikim kraljevskim dramama koje se bave engleskim kraljevstvom. Skrivaju se te jako zanimljive kraljice koje će ona zanimljivo umjetnički spojiti i probati napraviti jednu suvremenu aktualnu predstavu koja će se ticati suvremene političke situacije.

image

Paolo Tišljarić i Žarko Dragojević

Božo Radić/Cropix

- Od repriza istaknut ćemo "Noru", "Stolice", "Sinjorinu Esteru", "Krijesnice", "Hamlet – evidencija zločina jedne monarhije", "Maškarate ispod kuplja", "Tramvaj zvan žudnja" i obnova predstave "Kate Kapuralica" legendarnog redatelja Ivice Kunčevića koji nas je nažalost napustio, ali imamo sreću da jednu njegovu predstavu još uvijek imamo na repertoaru i nadam se da će repriza ove predstave razveseliti publiku i nekako nas podsjetiti na umjetnički genij Ivice Kunčevića, rekao je Tišljarić.

Najavio je i gostovanje plesne predstave "Caroling" Petre Hrašćanec 21. siječnja koja se bavi božićnim pjesmama. Riječ je o spoju suvremenog plesa i tradicionalnih božićnih pjesama. Nakon toga slijedi predstava o Tesli – "Tesla – Prilagođavanje anđelima" u režiji Vladimir Posaveca-Tušeka. Najavio je Tišljarić i "Umišljenu mišicu", produkcija je to kulturnog društvo Aster u kojoj nastupaju članovi ansambla KMD-a Izmira Brautović i Edi Jertec koji će razveseliti najmlađu publiku. Kazalište će biti domaćinom brojnih događanja u sklopu ovogodišnje višednevne manifestacije Festa Dubrovnik.

Na konferenciji za medije prikazan je najavni trailer za 2023. godinu, nastao prema koreografiji Linde Valjalo, a u traileru se mogu vidjeti članovi Plesnog studija Step ‘n Jazz. Trailer potpisuje Palm Productions Mirana Brautovića.

24. travanj 2024 08:54