StoryEditorOCM
KulturaGALERIJA SEBASTIAN

KAPETAN STJEPKO MAMIĆ, MYRIAM SITBON MENDEL I YOSHIE ARAKI Dubrovački umjetnik i njegove pariške kolegice otvorili izložbu „Art is Life“

Piše Bruno Lucić
FOTO: Tonči Plazibat/CROPIX
20. kolovoza 2019. - 10:34
U Galeriji Sebastian otvorena je izložba slika i skulptura „Art is Life“ dubrovačkog umjetnika, kapetana Stjepka Mamića te dviju pariških umjetnica Myriam Sitbon Mendel i Yoshie ArakiAndreja Dujić se kao domaćin obratila okupljenima pohvalivši posebno opus dubrovačkog umjetnika ustvrdivši kako on „posebnom tehnikom i jedinstvenim radom osvaja publiku diljem svijeta“ te da je „itekako prepoznat u svijetu kao sjajan slikar“.

Povjesničar umjetnosti Ivan Viđen ovom se prilikom okupljenima obratio trilingvalno – na hrvatskom, engleskom i francuskom, međutim, nedostatak razglasa i žamor zaista velikog broja posjetitelja učinio je nemogućim čuti ono što je kustos izložbe govorio.

-  Ime Stjepka Mamića sigurno nije nepoznato dubrovačkoj publici. Taj zaljubljenik u slikanje, more i Grad prisutan je u likovnome životu Dubrovnika, ali je jednako tako prisutan i na inozemnoj izlagačkoj sceni. A upravo je njegova ovoljetna izložba u jednoj od najvažnijih i najdugovječnijih dubrovačkih privatnih galerija zapravo memento na Salon Art Capital održan u pariškome Grand Palaisu u veljači ove godine. Treba dodati da je ova izložba ustvari dvostruki memento, jer osim na parišku izložbu, podsjeća kako zanimljiva i poticajna mogu biti prijateljstva među umjetnicima. Dubrovčani tako osim svog kapetana-slikara imaju priliku vidjeti djela dviju internacionalnih umjetnica koje su također tada izlagale pred pariškom publikom. Galerija Sebastian ugošćuje tako izraelsko-francusku kiparicu Myriam Sitbon Mendel i japansko-francusku slikaricu Yoshie Araki koje u Dubrovniku izlažu prvi put. Kada vidimo kako ovakvi susreti mogu biti likovno zanimljivi, moramo zaključiti da su previše rijetki. Ovo troje umjetnika tako pred gledatelja iznosi svoje lirske asocijacije.  (…) Zapravo, može se reći kako svo troje umjetnika koji na ovoj izložbi izlažu dijele tu čistoću prenošenja svoje početne likovne ideje na gledatelja. Zaključimo riječima američkog slikara i likovne tv-zvijezde Boba Rossa koji je navodno rekao da ukoliko nešto naslika, ne želi više objašnjavati o čemu se radi, napisao je Viđen u popratnom tekstu.

Izložba se može pogledati do 25. rujna. bLu
19. travanj 2024 08:40