StoryEditorOCM
KulturaIza kulisa

Kako Hrvatska Lutrija doprinosi promociji hrvatskog sporta i kulture

Piše Sponzorirani sadržaj
25. srpnja 2024. - 09:05

Uzbudljivo ljeto puno “šušura”, dramskih intriga, tragedija i komedija upravo se odvija u Dubrovniku gdje su u punom zamahu Dubrovačke Ljetne Igre, jedan od najstarijih umjetničkih festivala u Hrvatskoj. Grad pod Srđom ove je godine ponudio atraktivne nove lokacije, gostuju neke od najvećih glumačkih zvijezda, pleše se vrhunski balet, a sve začinjeno umjetničkim izložbama i nekim bitnim obljetnicama. 

Jubilarne igre, ove godine 75. po redu, u svojih 47 dana festivalskog ljeta pružaju mnogobrojne predstave, održavaju se na različitim ambijentalnim lokacijama grada, imaju devet različitih dramskih naslova, a u bogatom premijernom programu sudjeluju mnogobrojni umjetnici.

Neke od pravih poslastica su predstava Hamlet”, koja se svake godine očekuje s nestrpljenjem, pa tako i ove. Održava se u Parku Gradac, a izvodi ga Hrvatsko Narodno Kazalište iz Zagreba i to ove godine u formi baleta, čiju koreografiju potpisuje Leo Mujić

Na čarobnoj i pomalo mističnoj tvrđavi Lovrjenac igra Hekuba Marina Držića, a brojni su i muzički programi. Tako će jedan od najpoznatijih gospara” grada, Ibrica Jusić, održati veliki koncert u atriju Kneževog dvora pod nazivom od Shakespearea do sevdaha”.

Velika je obljetnica u pitanju - 60. godina njegovog umjetničkog djelovanja te preko 50 godina djelovanja na Igrama.

Bogata ponuda festivala daje i opere, klasičnu glazbu, jazz, likovne izložbe, filmski i folklorni program umjetnika poput sopranistice Sonye Yoncheve, tenora Josepha Calleje ili violinista Renauda Capuçona.

Jedna od atraktivnijih predstava je svakako i Ekvinocijo” u kojoj glume Zrinka Cvitešić i Goran Višnjić, najveće hrvatske glumačke zvijezde s međunarodnim adresama i karijerama. Iako ih ne treba posebno predstavljati, Višnjić trenutno igra u Netflixovoj seriji ‘‘Vikings: Valhalla‘‘, dok je Zrinka vlasnica najuglednije britanske glumačke nagrade ‘‘Laurence Olivier .

Novo i svježe uprizorenje Vojnovićeva Ekvinocija” u režiji Krešimira Dolenčića izvest će se na do sada neistraženoj festivalskoj lokaciji - Posatu. Već sada se traži karta viška - jer ima li išta ljepše nego uživati u umjetnosti pod otvorenim, zvjezdanim nebom grada koji ima posebnu magiju i jedan je od najfascinantnijih na svijetu.

 

Kultura ne može bez sponzora

I dok je kulturno ljeto u punom zamahu iza njega stoje brojni sati i dani rada i priprema, pa tako i sponzorstava, kako bi se ono realiziralo. Jedan od sponzora Igara je tako i Hrvatska Lutrija koja kroz program sponzorstva i donacije pruža potporu projektima koji se odnose na zaštitu ljudskih prava, zaštitu okoliša, obrazovanje, sport, znanost i odgoj, kulturu, kulturnu baštinu i umjetnost. Uz Dubrovnik, Lutrija ulaže i u niz prepoznatljivih manifestacija u Hrvatskoj.

Kao što je primjerice Sinjska Alka, viteške hrvatske igre koje se održavaju svake godine u nedjelju u prvoj trećini mjeseca kolovoza u Sinju, na godišnjicu pobjede nad turskim osvajačima 14. kolovoza 1715. godine. Koliko je bitna, govori činjenica da je alka upisana 2010. godine na UNESCO-v popis nematerijalne svjetske baštine u Europi.

Lutrija prepoznala još jednu drevnu vještinu, pa su tako sponzor i Maratona lađa na Neretvi, koje voze amaterski natjecatelji, ali svi imaju itekako sportsko srce pa su trke starinskih lađa prava atrakcija puna adrenalina.

Lutrija inače kontinuirano ulaže i u sport, podržavajući sportaše na svim razinama, od vrhunskih do onih tek u začecima, koji to tek trebaju postati. Tako su sponzori Hrvatskog Olimpijskog Odbora, Hrvatskog vaterpolskog saveza i podržavaju žensku i mušku vaterpolo reprezentaciju na velikim natjecanjima, uključujući ovogodišnje Olimpijske igre u Parizu.

Sponzori su i Hrvatskog plivačkog saveza, Hrvatskog skijaškog saveza, Hrvatskog odbojkaškog i Hrvatskog judo saveza, a tu su i kao sponzori Hrvatskog športskog muzeja.

Lutrija nije zaboravila ni manje događaje i manifestacije, pa stoga potiču lokalnu sportsku infrastrukturu i zdrav način života među građanima svih dobnih skupina.

Jedna od akcija bilo je i ulaganje od 252 tisuće eura u streetball igrališta diljem Hrvatske. Izabrani gradovi i županije po svaki su dobili sredstva u iznosu od 12 tisuća eura, kako bi se igrališta opremila. Neke od lokacija su grad Oroslavlje, općina Topusko, grad Vrbovsko, općina Zemunik Donji i mnogi drugi gdje se danas mogu rekreirati mali i veliki.

 

Posebna briga o starijima i ugroženim životinjama

Nisu zaboravljeni ni oni u zlatnim godinama, pa je tako jedan od posebnih projekata iz 2023. godine, s emotivnim predznakom,  bila i dodjela sredstava domovima za starije i nemoćne u vlasništvu lokalne samouprave. Svakom domu kojeg je predložila lokalna jedinica samouprave donirana su sredstva u iznosu od pet tisuća eura, a u svrhu poboljšanja kvalitete života starijih i nemoćnih osoba. No, osim uplate donacije, Hrvatska Lutrija organizirala je i posjet svakom od domova, jer ponekad druženje i veselje, znače puno više od donacija. Tako su u Domovima za starije organizirane igre Bingo tombola i Sretno kolo. Korisnicima 22 doma podijeljene su i razne prigodne nagrade, ali je i provedeno vrijeme u igri i smijehu uz zaposlenike Hrvatske Lutrije, koje je svima značilo puno.

Jedan od projekata koji je isto tako poseban je i suradnja s javnim ustanovama za upravljanje

nacionalnim parkovima i parkovima prirode Republike Hrvatske, koji našu zemlju čine toliko posebnom. Lutrija je tako preuzela obavezu da će određene iznose donirati javnim ustanovama i projektima kojima je glavni zadatak očuvanje prirode.

Tako su primjerice volonteri Hrvatske Lutrije sudjelovali u radnoj akciji čišćenja izletišta PP Učka te hranilišta bjeloglavih supova. U projekt su između ostalih uključeni i Park prirode Vransko jezero, Park prirode Lastovsko otočje, te park prirode Papuk.

Iako je ljeto u punom zamahu, akcije i sponzorstva ne staju tako lako. Nakon dugog i toplog ljeta, slijedi još čini se i bogatija jesen sa sudjelovanjem Lutrije u događanjima Jeseni u Lici, Vinkovačke jeseni i Kajkavske popevke.

 

Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji s Hrvatskom Lutrijom.

06. rujan 2024 07:02