StoryEditorOCM
KulturaHDLU DUBROVNIK

Josip Tirić otvorio izložbu svojih radova u Galeriji Flora: vrstan kolorist i ekspresionist koji promišljeno vlada ‘buktinjom‘ boja

Piše Dv
10. travnja 2022. - 12:40

U organizaciji Hrvatskog društva likovnih umjetnika Dubrovnik, akademski slikar Josip Tirić otvorio je 9. travnja u Galeriji Flora izložbu slika.

image
Igor Brautović

- U njegovim radovima zapaža se golema strast za ekspresijom i eksplozijom same naravi slikarskoga postupka jer njegovi su radovi svijet prštavih, dinamičnih boja i oblika. Upravo tom "buktinjom" boja kojom promišljeno vlada ulazimo u njegove vizije i interpretacije života koju promatrač s radošću odgonetava. Tirića ponajprije zanima propitivanje prostorne organizacije slike, poput odnosa prvoga i drugog, pa trećega plana i tako redom; zanimaju ga gdje se u slici, na razini vizualnoga, sukobljava nekoliko principa, nekoliko suprotnih silnica koje onda pokušava dovesti u suodnos. Dok slika, u prvome ga redu zanima koliko toga pozadina, ploha slike može podnijeti kao podloga i koliko može nositi plastičkih, značenjskih i kolorističkih elemenata. Prije svega, sadašnji se ciklus zasniva na stvaranju napona slike obojenim poljem i suptilnom vibracijom boje.

image
Igor Brautović

Josip Tirić ovim ciklusom slika se potvrđuje kao vrstan kolorist i ekspresionist te kao umjetnik kojega je ponijela čista želja za istraživanjem boje, plohe i materije. Načini nanosa boje jasno svjedoče o odsutnosti pretenciozna promišljanja pa je kreativna spontanost vidljiva na svakom platnu. Te (ne)figuralne kompozicije s asocijativnim konotacijama rezultat su umjetnikove ustrajnosti na zamisli formiranja plohe slike kao zbroja pojedinih obojenih površina te stvaranja vibrantnosti slike samoprožimanjem i međuodnosom pozadine i oblika. To su kvalitativna eksperimentiranja s bojom, kao temeljnim oblikom Tirićeva izričaja i osnovnim gradbenim elementom slike, no to je i slikarsko uvjerenje koje opstaje, ponajprije, u atmosferi subjektivnosti i osjećajnosti. Vizualnim i osjetilnim putem izložena djela "nastala u dahu" evociraju nam taj svijet boja i eksplozijâ u umjetniku i otvaraju nam put prema njegovoj viziji svijeta. Takvim rukopisom Tirić je otvoren svim duhovnim impulsima, kojima na platnu ostvaruje mali intimni svijet prepun simboličkih pripovijetki o stanju njegova unutarnjeg bića, napisala je, između ostalog, u katalogu izložbe povjesničarka umjetnosti Andrea Batinić Ivanković.

image
Igor Brautović

Program je ostvaren uz financijsku potporu Grada Dubrovnika i Ministarstva kulture i medija RH, a izložba se može pogledati do 19. travnja svaki dan od 11 do 13, te od 16 do 19 sati.

22. travanj 2024 11:06