StoryEditorOCM
Kultura69. DUBROVAČKE LJETNE IGRE

Još dva festivalska programa za djecu

Piše DV
20. kolovoza 2018. - 13:35

Ovaj tjedan još dva festivalska programa za djecu
U sklopu posljednjeg tjedna 69. Dubrovačkih ljetnih igara, preostala su još dva programa razvoja publike, nazvani "Ključevi od grada". Programi su i za one malo starije, a pre4dviđeni su za utorak i srijedu, 21. i 22. kolovoza.

Prvo će Jasna Held pripovijedati narodne priče i bajke iz okolice Dubrovnika 21. kolovoza u 19.30 sati u crkvici sv. Stjepana u Pustijerni, dok će dan poslije, 22. kolovoza u palači Sponza s početkom u 19.30 sati Lucija Vuković i Helena Puhara voditi likovnu radionicu za djecu "Kako percipiramo umjetnost?"

Inače, naša sugrađanka Jasna Held od 1994. godine nastupa kao profesionalna pripovjedačica bajki i priča te lutkarica. Podsjetimo: sudjelovala je na susretu europskih pripovjedača bajki 2004. EPOS u Njemačkoj, od kada često nastupa u toj zemlji te Austriji, Velikoj Britaniji i Švicarskoj, gdje na engleskom jeziku pripovijeda tradicionalne priče i bajke odraslima. Renomirani pripovjedački teatar iz Velike Britanije Jasnu Held preporučuje kao jednu od 10 najboljih europskih pripovjedača izvan Velike Britanije, a Held je od 2007. godine članica Hrvatskog centra za dramski odgoj te drži radionice i seminare odgajateljima, nastavnicima i članovima HCDO-a na temu pripovijedanja bajki i priča. Tako će u crkvici sv. Stjepana sutra pripovijedati narodne priče dubrovačkog kraja iz zbirke Baltazara Bogišića: Papagalo, Kominača, Bus ruzmarina i druge.

Likovna radionica za djecu na temu percepcije suvremene utakmice organizira se jer je promatraču suvremene umjetnosti danas potrebno stanovito znanje ili bolje rečeno odgoj da bi se forma vidjela onako kako želi biti viđena odnosno onako kakva ona jest, a djeca su o tom pitanju znatno otvorenija. Radionica je zamišljena kao razgovor i prikaz rada jednog od umjetnika predstavljenog na izložbi "Užasi zavičaja – suvremeni dubrovački umjetnici" kao i izrade vlastitog rada u kojem će trebati naglasiti problem ili privlačnu posebnost iz njihove neposredne okoline, u mediju kojeg izaberu (video, fotografija, slika). Radionicu će u srijedu od 19.30 sati voditi kustosice spomenute izložbe Lucija Vuković i Helena Puhara, a očekuje se i sudjelovanje umjetnika čiji su radovi izloženi u Sponzi.

Program razvoja publike naslovljen Ključevi od grada na 69. Igrama je uključivao više programa za djecu poput ovih, a neki od temeljnih ciljeva jesu senzibilizirati građane i posjetitelje Dubrovnika za suvremenu umjetnost i festival te time raditi na odgajanju nove kazališne, glazbene i likovne publike festivala; proširiti publiku festivala, raditi na različitosti publike te produbiti odnos s postojećom publikom.

 

19. travanj 2024 11:58