StoryEditorOCM
KulturaPOMORSKI MUZEJ U SPLITU |

JEDAN OD NAJSTARIJIH PLANOVA Rukom oslikani panoramski prikaz Dubrovnika, Srebrenog i Cavtata iz 19. stoljeća fascinira svojom preciznošću

Piše Damir Višić
23. kolovoza 2021. - 15:05

Hrvatski pomorski muzej Split u svojoj zbirci pomorskih karata i peljara čuva i jedan od najstarijih planova s dubrovačkog područja. Tehnikom akvarel na papiru rukom ga je oslikao Miho Petar Skurić 1809. godine. Formata je 940x565 mm, a prikazuje topografski plan Dubrovnika, Srebrenog i Cavtata, donosi Otvoreno more.

Na istom listu oslikane su dvije karte, u donjem dijelu topografska karta, a u gornjem veduta, panoramski prikaz Dubrovnika i njegovih predgrađa gledan s otoka Lokruma.

image
Božidar Vukičević/Cropix

TROGIRSKI PLEMIĆ

Karta je položena tako da se papir iskoristi maksimalno, a orijentacija karte u smjeru sjevera označena je strelicom. Obuhvaća područje od istočnog dijela luke Gruž, preko Župskog zaljeva i Cavtata, do pličine Gaj, na moru Lokrum i cavtatske otoke, a tehnikom sjenčenja prikazan je reljef priobalnih uzvisina.

Detaljno prikazuje sve građevine, ceste, šumske i obradive površine, a uz toponime na talijanskom jeziku nekoliko lokacija nosi i hrvatska imena.

Unutar uokvirene elipsaste kartuše, uz naslov, opis karte i ime autora, upisana je 1807. godina, vrijeme kada je karta nastala, a u tekstualnom dijelu, smještenom pri vrhu i uz donji rub plana, upisani su podaci o naručitelju i godina izdanja.

Plan je naručio trogirski plemić Dominik Garagnin, koji je u vrijeme francuske vlasti vršio dužnost upravitelja Dubrovnika i Kotora. Naime, Dubrovačka Republika svoje karte nije pristala ustupiti Francuzima, pa su ovi krenuli s izradom novih.

Ovo se događa paralelno s izvođenjem hidrografskih mjerenja obale i luka Jadranskog mora, koje su na ovim područjima Francuzi započeli u proljeće 1806. godine, pod vodstvom zamjenika direktoraHidrografskog mornaričkog instituta, hidrografa Charlesa Françoisa Beautemps-Beaupréa, piše Otvoreno more.

NAPOLEONOV ATLAS

Na temelju ovih mjerenja i informacija koje su prikupljene od lokalnog stanovništva, nastao je rukopisni pomorski atlas Reconnaissance hydrographique des ports du Royaume d'Italie... (Hidrografski prikaz luka Kraljevstva Italije...).

image
Božidar Vukičević/Cropix

Taj atlas neki nazivaju Beautemps-Beaupréov atlas istočne obale Jadrana, a neki i Napoleonov atlas istočne obale Jadrana, jer postoje ozbiljne indikacije da je bio izrađen posebno za Napoleona.

Poznato je da su mu za opis Boke kotorske poslužili i podaci autora ovog plana, dubrovačkog pomorca Miha Petra Skurića, a sačuvana je i rukopisna karta Rijeke dubrovačke i Gruža, istog autora.

01. listopad 2024 11:32