StoryEditor
Kultura71. FESTIVALSKO LJETO |

IZVEDENA PRVA DRAMSKA PREMIJERA Kundurice Mara i Kata u svoje priče i analize uplele dubrovačku publiku

Piše DV
21. srpnja 2020. - 08:55
Izvedena prva dramska premijera ”Mara i Kata”Tonči Plazibat/CROPIX
U Kazermi pod Svetom Marijom izveden je prvi premijerni dramski naslov 71. Dubrovačkih ljetnih igara „Mara i Kata“, autorski projekt Saše Božića u suradnji s Natašom Dangubić i Doris Šarić Kukuljicom

Projekt je inspiriran legendarnom emisijom HR Radio Dubrovnika „Na posjedu u kundurica“ te knjigom „Dubrovačke kundurice“ Dese Begović Mrkušić, no na 71. Igrama "Mara i Kata" počele su tamo gdje originalna radio snimka završava.
 
„Analitičarke“ iz dvorišta, Mara i Kata, britko se i ekspresivno osvrću na sve; od trenutnog političkog stanja u Lijepoj našoj, preko afitavanja pa sve do toga koji ih turisti najviše gustaju. Ovaj dubrovački tandem ne prestaje kritizirati sve i svakoga svojim specifičnim humorom, tempiranim komičnim obratima, originalnim jezikom i apsurdnim prevrednovanjem pojma mudrosti svakodnevnice.

- U predstavi obrađujemo tri razdoblja, sadašnjost i 2020. godinu s kojom počinjemo, zatim 2000. godinu koja se zapravo referira na devedesete, poslijeratnu privatizaciju, uništavanje tvornica i dubrovačke industrije, rasprodaju nekretnina. To su kratke scene, isprekidane stereotipnom dubrovačkom glazbom, odnosno nekim poznatim dubrovačkim glazbenim hitovima. Onda odlazimo u daleku budućnost, u 2040. godinu. Ono što smo uzeli kao konstantu u cijelom tom razdoblju je gubitak stanovnika. Počinjemo s time da 2020. ima još 500 građana u Gradu unutar zidina pa se vraćamo u devedesete kako bismo pronikli u uzrok svega toga. A 2040. Mara i Kata ostaju jedine stanovnice Grada. To je taj apsurd u vremenu, naglasio je koautor i redatelj predstave.
 
Zbog velikog interesa publike, uz prvotno planirane četiri, dodane su još četiri izvedbe za koje su ulaznice također rasprodane u kratkom roku. Nakon premijerne izvedbe, predstava je na programu 21. srpnja s početkom u 21.30 sati, 22. srpnja u 21 sat i 23 sata te ponovno 3. i 4. kolovoza u 21.30 sati te 5. kolovoza u 21 i 23 sata.
 
Dubrovačke ljetne igre prilagodile su svoje poslovanje preporukama HZJZ-a za sprječavanje zaraze bolešću COVID-19 te se moli publiku da se pridržava istih. Dv
loading...

Izdvojeno

05. kolovoz 2020 11:37