StoryEditorOCM
KulturaU REŽIJI AIDE BUKVIĆ |

IZVEDENA DRUGA DRAMSKA PREMIJERA 72. IGARA "Glava lava" podno Minčete spojila dva Dubrovnika, barokni i suvremeni

Piše Dv
20. kolovoza 2021. - 23:53

Na igralištu pod Minčetom izvedena je „Glava lava“ Ivana Salečića u adaptaciji Marijane Fumić i režiji Aide Bukvić te izvedbi Festivalskog dramskog ansambla odnosno druga dramska premijera 72. Dubrovačkih ljetnih igara.

“Glava lava“ progovara o Dubrovniku kao o mjestu sudara bremenite povijesti i burleskne tranzicije. Radi se o adaptaciji istoimenog romana prvijenca Ivana Salečića u kojem autor isprepliće dvije priče, progovarajući o suvremenom Dubrovniku, kao i onom iz prošlih vremena, s naglaskom na povijesti obitelji Gundulić. Salečić je kreirao jedinstvenu romanesknu cjelinu u kojoj sužive fikcija i fakcija, a naši fantazmi o veličajnoj prošlosti razbijaju se o surove zidine svakodnevice. Recentne gorko-humoristične peripetije oko kupovine i restauracije stana u staroj gradskoj jezgri nadopunjuju se zavodljivom i zanimljivom poviješću Grada nad kojim lebdi zloguki usud Velike trešnje.

Uz redateljicu Aidu Bukvić i dramaturginju Marijanu Fumić, autorski tim čine scenograf Ivo Knezović, za scenski pokret zadužena Blaženka Kovač-Carić, kostimografkinja Mirjana Zagorec, oblikovatelj svjetla Martin Šatović i autor glazbe Maro Market. Asistentica redateljice je Antonela Tošić, a asistent scenografa Pietro Boban koji potpisuje slikarske radove, dok je autor kiparskih radova Timo Škrlec. Festivalski dramski ansambl čine Amar Bukvić u ulozi Ivana, Iva Kraljević kao Vanja, Jadranka Đokić kao Laima i Nika Gundulić, Dražen Šivak u ulozi Šeha, Branimir Vidić – Flika kao Nikša, Doris Šarić-Kukuljica kao Profesorica i kao Luce, Maro Martinović koji igra Ivana Gundulića, Romano Nikolić i Marin Klišmanić kao njegovi sinovi Šiško i Mato, dok im sestru Dživu Gundulić igra Veronika Mach, a Katu Gloria Dubelj. Savjetnik za govor bio im je Maro Martinović.

Nakon premijer, na rasporedu su još četiri izvedbe: 21., 22., 23. i 24. kolovoza. Izvedbe su u 21:30 sati s izuzetkom 22. i 24. kolovoza kada je planirani početak u 22 sata. Ulaz publike je s Vrata od Buže.

16. travanj 2024 08:49