StoryEditorOCM
KulturaATELIJER PULITIKA

Iz Zbirke Biškupić: predstavljene grafičko-pjesničke mape ‘Sarabanda za Anamariju‘ i ‘Haiku iz bolnice‘. Posjetitelji dobili priliku čuti Paljetkove stihove na japanskom

Piše Dv
15. kolovoza 2023. - 11:29

U Atelijeru Pulitika održano je predstavljanje pjesničko-grafičkih mapa Sarabanda za Anamariju i Haiku iz bolnice u izdanju Zbirke Biškupić. Na predstavljanju je govorio Božo Biškupić, utemeljitelj Zbirke Biškupić, akademik Luko Paljetak, umjetnik Tin Samaržija, povjesničarka književnosti izv.prof.dr.sc. Katja Bakija i ravnatelj Umjetničke galerije Dubrovnik, Tonko Smokvina. Stihove Sarabande za Anamariju je čitao sam autor, Luko Paljetak, dok su stihove Haiku iz bolnice čitali Luko Paljetak i Hrvoje Sebastijan na hrvatskom jeziku, a Kazuhiro Tamari i Mika Uehera na japanskom jeziku. Za glazbenu pratnju bio je zadužen Miho Bulić.

image
Miho Skvrce

Ravnatelj Umjetničke galerije Dubrovnik, Tonko Smokvina ovom je prilikom utemeljitelju Zbirke Biškupić, Božu Biškupić uručio i priznanje zahvalivši mu se pritom za izniman doprinos i obogaćivanje Zbirke moderne i suvremene umjetnosti Umjetničke galerije Dubrovnik.

Također, Božo Biškupić ovom je prilikom Zbirci Umjetničke galerije Dubrovnik donirao još jednu pjesničko-grafičku mapu u izdanju Zbirke Biškupić, pod nazivom Sedam posljednjih riječi Kristovih čiji je autor Luko Paljetak, a koja je objavljena je 22. lipnja 2002. u Zagrebu u biblioteci ‘Speculum‘ koju je osnovao, uređuje i likovno oblikuje Božo Biškupić. Predgovor je napisao Tonko Maroević, pjesme su otisnute u 69 primjeraka u tiskari Puljko u Zagrebu, a u svakom se primjerku nalazi 10 grafičkih listova u tehnici bakropisa Josipa Zankija.

image
Miho Skvrce

Pjesničko-grafička mapa Sarabanada za Anamariju Luka Paljetka koja je ovom prilikom prvi put predstavljena javnosti, objavljena je 17. svibnja 2023. u Zagrebu u biblioteci ‘Speculum‘ koju je osnovao, uređuje i likovno oblikuje Božo Biškupić. Predgovor je napisao Krešimir Nemec. Pjesme su otisnute u 69 primjeraka, te se u svakom nalazi i orginalni crtež (tuš, tuš u boji) i deset grafičkih listova u tehnici bakropisa (2022.) Tina Samaržije. Naslovi pjesama su: Bijeg, Most, Ukradena knjiga, San, Osjećaj, Udarci, Dan, Jesen, Prekratki present, Ljubav, Analiza, Sluga, Barbari, Voće, Ruke i

Nebo. Djelo je posvećeno prevoditeljici, lektorici, urednici i supruzi Luka Paljetka, Anamariji Paljetak koja je preminula 2019. godine.

Pjesničko-grafička mapa Haiku iz bolnice autora Luka Paljetka objavljena je prvi put 22. veljače 2023. u Zagrebu u biblioteci ‘Arbor‘ koju je osnovao, uređuje i grafički oblikuje Božo Biškupić. Pjesme su na japanski jezik preveli Yutaro Nishida i Tomislav Mikuljan, te su otisnute u 67 primjeraka. Dva posebna primjerka namijenjena su Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu i National Diet Library u Tokiju. Paljetak zapisuje 25 haiku pjesama u Zagrebu tijekom boravka u bolnicama u prosincu 2022. U svakom primjerku nalazi se šesnaest grafičkih listova (2023.) u tehnikama bakropisa i akvatinte Mirana Šabića. Ova je knjiga izdana u povodu 30. obljetnice diplomatskih odnosa Republike Hrvatske i Japana.

image
Miho Skvrce

Osim predstavljanja navedenih pjesničko-grafičkih mapa, u Atelijeru Pulitika su postavljene i dvije izložbe, izložba Tina Samaržije Iz knjige pjesama Luka Paljetka - Sarabanda za Anamariju te izložba Mirana Šabića Iz knjige pjesama Luka Paljetka – Haiku iz bolnice. Izložbe je postavila muzejska savjetnica Umjetničke galerije Dubrovnik, Petra Golušić, a mogu se posjetiti do 20. kolovoza 2023.

27. travanj 2024 01:01