StoryEditorOCM
KulturaDubrovačka pijanistica

Ivana Marija Vidović predsjedala uglednim žirijem u Sannicandru di Bari

Piše r. r.
4. lipnja 2024. - 20:38

 I ove godine, po drugi put dubrovačka pijanistica Ivana Marija Vidović predsjedala je uglednim žirijem u Sannicandru di Bari gdje se je stotinjak vrlo talentiranih kandidata natjecalo u mnogim glazbenim disciplinama: klavir, klavirski duo, udaraljke, violinisti, puhački instrumenti klarinet i trublja, zborovi, gitara te komorna glazba. Vidović se našla uz bok mladih, renomiranih, talijanskih kolega: Leonardo Colafelice, Sergio Lapedota, Giacomo Piepoli, Mariateresa Diperna, Annarosa Partipillo, Greta Lopifero, Nicola Pata a sve u organizaciji Accademia delle Arti e scienze filosofiche Seneca (Akademija umjetnosti i filozofskih znanosti Seneca iz Barija) koju uspješno vodi predsjednik prof.dr.Massimo Massa. Sannicandro di Bari je grad i općina u metropolitanskom gradu Bari u Apuliji a samo natjecanje koje nosi naziv Premio Ezio Bosso prema jednom od najpoznatijih talijanskih umjetnika našega doba ove godine broji svoju treću ediciju. Bosso je bio talijanski skladatelj, pijanist, kontrabasist i dirigent i prerano nas napustio pred nekoliko godina.

Natjecanje se odvija u čarobnim i impozantnim prostorijama normanskog dvorca Sannicandro di Bari koji je srce divnog, ljupkog grada a nalazi se u srednjovjekovnom dijelu grada čija starina seže u godinu 1119. kada se dala izgraditi palatinska kapela sv.Nikole (san Nicola di Bari na sjeverozapadnom dijelu grada). To su ujedno i dokumentirani počeci ovog dijela Barija i vezani su s periodom normanske dominacije gradom. Natjecatelji i cijeli korpus ovog natjecanja dolazi u svakodnevni dodir s bogatom i turbolentnom poviješću ovog kraja ali i poveznicama s našom stranom obale istoga mora. Žiriju sačinjenom od sedam profesora ovom važnom i odlično organiziranom natjecanju, Vidović je donijela međunarodnu notu i polet a i svoj grad Dubrovnik i svoju zemlju predstavila na dostojanstven način kao što neumorno uvijek čini na svjetskim pozornicima u svojstvu pijanistice, u žirijima ili brojnim ulogama koje joj se redovito povjeravaju.

Od 6. godine do 26.te, od najmlađih do tzv. kategorije Eccelenze (izvrsni), uručene su brojne nagrade talentiranima između kojih izdvajamo one u najvišimkategorijama: Prvu nagradu za klavir Cassano Donato, Donato Pappalardo i Valerio Dollorenzo i Prvu nagradu za violinu Francesco Raguso, Petrera Francesco za gitaru, ansambl udaraljki iz grada Capurso pod mentorstvom prof.Giuseppe di Pinto, Dječji zbor In....canto pod vodstvom mentorice Grazije Albergo, te Andrea Zecchilo prvu nagradu za klarinet.

25. lipanj 2024 14:56