StoryEditorOCM
KulturaKRŠĆANSKO LICE KULTURE |

IVANA JOVANOVIĆ TROSTMANN OTVORILA IZLOŽBU "POGLED" Gospodin nije samo za nas kršćane, gospodin Isus Krist je za sve ljude i za sve duše

Piše Bruno Lucić
23. ožujka 2021. - 21:11

Dubrovačka akademska slikarica Ivana Jovanović Trostmann je u sklopu drugog izdanja manifestacije „Kršćansko lice kulture“ u atriju palače Sponza otvorila izložbu slika „Pogled“.

- Izložba "Pogled" tematski se nastavlja na četiri prethodne Ivanine izložbe održanih u sklopu Dana kršćanske kulture koji su u našem gradu zaživjeli pod naslovom ”Kršćansko lice kulture", kazala je na početku moderatorica večeri Maja Žugaj Borić.

U ime Vijeća za kulturu i znanost Dubrovačke biskupije obratio se Josip Mikuš koji je rekao da je izložba ”Pogled” jedina izložba u sklopu ovogodišnje manifestacije.

image
Dubrovačka Biskupija

- Ivana je u nazivu ove izložbe povezala i samu bit naše manifestacije ”Kršćansko lice kulture”  jer kršćansko lice kulture je nužno lice Isusovo, a pogled, onaj pogled koji nas gleda u stvarnosti naših života, ali i s ovih lijepih slika naše Ivane je ono što povezuje sve nas ovdje, nas s nebom i želim da taj pogled osjetimo duboko u sebi, poručio je Mikuš.

Duhovnu misao u sklopu otvaranja koje se moglo pratiti online dali su pater Vinko Maslać i don Marin Lučić. Motiv izložbe bila je rečenica Miha Rusa koji je preminuo lani, a njegove odabrane stihove pročitala je Marija Đurović. Likovni osvrt dala je izvanredna profesorica Sveučilišta u Dubrovniku, doktorica znanosti Katja Bakija.

- Krist kao središnja os kršćanske vjere bio je trajno nadahnuće, ishodište hrvatske umjetnosti od srednjeg vijeka do danas, a evo i večeras svjedočimo izložbi u kojoj se njena autorica svojom kreativnom energijom ustrajno vraća i duboko je uronjena u kršćansku vizuru. Njen likovni izričaj snažno je obilježen i prožet kršćanskim motivima, posebice doživljajem Krista koji je njeno trajno umjetničko nadahnuće. Ovom svojom izložbom, Ivana je zagledana u lik Krista, usmjerena na njegov pogled pun ljubavi i praštanja, na njegov pogled koji odražava čistoću i radost života. Na svojim platnima slika Isusov pogled, pogled koji nudi nadu, otkupljenje, pogled koji vraća izgubljeno, pogled pun milosti, pogled koji nas izvodi na pravi put. Kristov pogled s Ivaninih slika poziva nas da naša srca otvorimo dobroti, da naše dane ispunjene brzinom, stresom i neosjetljivošću za bližnje ispunimo suosjećanjem i razumijevanjem, navela je Bakija te dodala:

image
Dubrovačka Biskupija

- U opusu Ivane Jovanović Trostmann ponovo vidimo njezinu fasciniranost, njenu duboku uronjenost u Kristov pogled. Ona doista kao osoba i slikarica stoji duboko zagledana u pogled i sve ono što taj Isusov pogled nudi i što ona kao slikarica iščitava. Krist na njenim slikama smiren je i dostojanstven, nadmoćan u patnji, svjedoči nam svojom žrtvom oslobođenje od negativnih misli i slobodu, najavljuje ponovni dolazak i radost obnovljenog života u kojemu nema gašenja ni konačnog kraja. Ovom izložbom kojom nas je okupio rad Ivane Jovanović Trostmann ponovo svjedočimo njenu veliku kreativnu energiju koju ulaže u svoje slike i kojom se ponovo vraća kršćanskoj vizuri čime je znatno obogaćuje hrvatsku likovnost i hrvatsku sakralnu umjetnost u cjelini, objasnila je Bakija.

Autorica je zahvalila organizatorima, ali i svim sudionicima otvaranja.

- Gospodin nije samo za nas kršćane, gospodin Isus Krist je za sve ljude i za sve duše, za naš mir koji možemo osjetiti kad dođemo i sjednemo s njim u šutnji, rekla je, između ostalog, Jovanović Trostmann.       

U popratnom glazbenom dijelu nastupio je slavljenički tim molitvene zajednice „Effatha“ uz program Miha Boškovića. Likovni postav izložbe potpisuje Lea Ruso, a izložba će se u palači Sponza moći pogledati do 12. travnja.

16. travanj 2024 10:36