StoryEditorOCM
KulturaSusret s povodom

Gradska glazba u obljetničkoj godini kreće s novim zanosom, ali i novim kapelnikom Damirom Vlašićem: ‘Imamo sve više i više članova, što zvuči obećavajuće!‘

Piše Sanja Dražić
30. siječnja 2023. - 21:33

Gradska glazba Dubrovnik sudjeluje u životu Grada svih dvanaest mjeseci, ali je posebno aktivna ovih dana. Jer, Glazba je neizostavni sudionik Feste sv.Vlaha te doprinosi slavlju i svečanostima. Ove godine Glazba obilježava 180 godina djelovanja što je respektabilna obljetnica. A prije pola godine, Glazba je dobila novog kapelnika.

image
Tonći Plazibat/Cropix

Sudjelovanje Gradske glazbe Dubrovnik u svim važnim svjetovnim i crkvenim događanjima Grada je tradicija, ponos i potreba. Pa ni ne promislimo kakav bi život bio bez nje.

Priče o Glazbi

”Još uvijek mi je nevjerojatna činjenica da radim u školi koju sam pohađao, a pogotovo da sam kolega profesorima koji su mi bili uzori tijekom mojih formativnih godina. Ista situacija je i s Gradskom glazbom”.

Tako govori Damir Vlašić. Međutim, Damirov susret s Gradskom glazbom Dubrovnik seže iz njegovih osnovnoškolskih dana. Kroz priču. I to u rodnoj Veloj Luci. A sve zahvaljujući gospodinu Josipu Prizmiću, fagotistu u Dubrovačkom simfonijskom orkestru i članu Gradske glazbe Dubrovnik. “On mi je govorio o uspjesima Glazbe, ponajviše o kompozicijama koje su se izvodile, putovanjima, o broju članova”.

image
Tonći Plazibat/Cropix

I tko bi slutio da će taj dječak koji je upijao priče o bogatoj prošlosti Glazbe, danas stvarati njenu budućnost?

Vela Luka, Potomje, Dubrovnik

Damir Vlašić je osnovao Velolušku amatersku glazbenu asocijaciju koja okuplja brojne amaterske glazbenike ali surađuje i s profesionalcima. U toj udruzi ističe rad Big banda Vela Luka “kojim sam pokušao rekonstruirati istoimeni big band Narodne glazbe Vela Luka”. U rujnu 2020.godine postaje kapelnikom Hrvatske glazbe Potomje. Od kolovoza prošle godine dvostruko je vezan za Dubrovnik: u UŠLS se zapošljava kao korepetitor baleta i postaje kapelnik Gradske glazbe Dubrovnik.

Prvih pola godine

”Prvi dojam kao kapelnika bio je izuzetno pozitivan. Članovi Glazbe su me prihvatili kao da se već godinama poznajemo. Osim prijateljstava iz srednjoškolskih dana stekao sam i mnogo novih s kojima nastavljam druženja i izvan prostora Glazbe. S probama smo počeli u devetom mjesecu 2022. U relativno kratkom vremenu, Glazba je imala nekoliko nastupa. Tako smo obilježili tridesetu obljetnicu oslobođenja juga Hrvatske, zatim smo imali tradicionalni nastup na blagdan Svih svetih na Boninovu, nakon toga smo nastupili na otvaranju Dubrovačkog zimskog festivala, Danu dubrovačkih branitelja te na kolendama na Badnji dan i Staru godinu” – ističe Damir.

A prije tri dana je Glazba sudjelovala na kvalifikacijskoj utakmici Hrvatska – Austrija za Europsko prvenstvo u stolnom tenisu svirajući obje himne.

image

Gradska glazba Dubrovnik vrlo je važan faktor u životu Grada, naglašava Damir Vlašić Tonći Plazibat/Cropix

Tonći Plazibat/Cropix

”Članovi Glazbe su uglavnom mladi glazbenici koji se trude redovito dolaziti na probe. Gradska glazba okuplja većim dijelom amaterske glazbenike, zaljubljenike u glazbu i Grad” – govori Damir. A članova Glazbe je sve više i više. Što zvuči obećavajuće.

Planovi u ovoj godini

”Gradska glazba Dubrovnik vrlo je važan faktor u životu Grada tako da uz sudjelovanje na svim važnim državnim i vjerskim blagdanima organizira i koncerte svojim građanima ali i gostujuće koncerte. Ova godina bit će poprilično radna. Vrlo brzo nam dolazi Festa sv. Vlaha koja je najvažniji dio godine za svakog člana Glazbe. Glazbari su angažirani u svakom segmentu Feste, od Kandelore i glavne Feste pa do završnice na Gorici sv. Vlaha. Od važnijih nastupa izdvojio bih gostovanje u Vukovaru povodom Dana Grada Vukovara koje je u svibnju, zatim veliki obljetnički koncert povodom 180. obljetnice Gradske glazbe Dubrovnik, gostovanje u Zagrebu u prosincu te za kraj godine tradicionalni Božićni koncert” – nabraja Damir.

image
Tonći Plazibat/Cropix

A mi se nadamo da će u obljetničkoj godini Grad naći novi prostor za Gradsku glazbu Dubrovnik koja djeluje u prilično lošim uvjetima u Karmenu. Govori se da bi to mogla biti Slanica u kojoj je smješten Dubrovački simfonijski orkestar. Slažemo se s Damirovim riječima da je “ovaj orkestar kroz 180 godina postojanja proživio sve svjetske krize, ratove i pandemije i iz svake teške situacije izronio poput feniksa”. Ali, nije li trenutak da grad čije ime proslavlja, vrati na adekvatan način? Damir Vlašić je svakako početak nove i lijepe priče.

image
Tonći Plazibat/Cropix

O Damiru Vlašiću

Damir Vlašić je rođen 1.kolovoza 1995. godine. Klavir počinje učiti privatno kod prof. Zdravke Lovričević, a nastavlja u Osnovnoj školi Blato u klasi Aljoše Lečića. Paralelno uči trubu u Glazbi u rodnoj Veloj Luci kod Tonka Maričića. U Umjetničkoj školi Luke Sorkočevića u Dubrovniku upisuje smjer glazbeni teoritičar. Iz srednjoškolskih dana ističe prof.Mariju Grazio, prof.Slobodana Begića, mentora za maturalni rad čiji “štapić koji mi je poklonio još uvijek koristim” i prof.Margit Cetinić “bez koje ne bi upisao Akademiju”. Na Muzičkoj akademiji u Zagrebu 2019.godine diplomirao je glazbenu pedagogiju. Tijekom studija radio je uglavnom kao pijanist po zagrebačkim hotelima, ali i kao korepetitor te voditelj zbora u osnovnoj školi.

Nakon studija se vratio u Velu Luku i zaposlio kao učitelj solfeggia, teorije glazbe i zbora u Osnovnoj glazbenoj školi Vela Luka koja je sada preimenovana u OGŠ Oliver Dragojević, te u Srednjoj školi Vela Luka kao nastavnik glazbene umjetnosti.

26. travanj 2024 15:15