StoryEditorOCM
KulturaISPRED KATEDRALE

Gala koncertom i izvedbom "Himne slobodi" zatvorene 71. Dubrovačke ljetne igre!

Piše Bruno Lucić
25. kolovoza 2020. - 23:51
Gala koncertom Simfonijskog orkestra Hrvatske radiotelevizije pod ravnanjem maestra Iva Lipanovića i uz nastup sopranistice Lane Kos i baritona Željka Lučića ispred Katedrale zatvorene su 71. Dubrovačke ljetne igre.

Glazbena večer započela je izvedbom Uvertire opere Fidelio, jedine opere koju je napisao Ludwig van Beethoven čija se velika 250. obljetnica rođenja obilježava ove godine. Nizali su se zatim probrani ulomci i arije poznatih opernih djela velikih skladatelja: prolog I Pagliaccija Ruggera Leoncavalla, kavatina Elvire iz 1. čina opere Ernani, arija Renataiz 3. čina Krabuljnog plesa, arija Rigoletta Cortigiani, vil razza dannata iz istoimene Verdijeve opere, kavatina Leonore iz 1. čina i duet Leonore i Grofa iz 4. čina Trubadura, pet djela Giuseppea Verdija. Još jedan talijanski operni velikan, Giacomo Puccini na koncertu je bio zastupljen izvedbama Intermezza i arije Manon iz 4. čina opere Manon Lescaut. Cavalleria rusticana opera ja Petra Mascagnija, skladatelja čak petnaest opera od kojih je upravo ova daleko najpoznatija i najizvođenija, a festivalska publika je čula Intermezzo.

Zanimljivo, maestro Lipanović s Lanom Kos i Željkom Lučićem već je jednom zatvorio Dubrovačke ljetne igre, i to 2014. uz Zagrebačku filharmoniju.

Nakon koncerta uslijedio je svečani čin zatvaranja Igara u kojemu su sudjelovali članovi Festivalskog dramskog ansambla, ali i glazbenici koji su nastupili tijekom 71. festivalskog ljeta. Također, izvedena je "Himna slobodi", a izvedbi su se pridružili članovi Mješovitog zbora Libertas raspoređeni među publikom.  

Unatoč pandemijskim okolnostima, Dubrovačke ljetne igre svoju sedamdeset i prvu sezonu privele su kraju, izvevši gotovo 50 dramskih, glazbenih, plesnih, folklornih i drugih programa u 47 festivalskih dana od 10. srpnja do 25. kolovoza na 13 scenskih i ambijentalnih lokacija grada Dubrovnika.
20. travanj 2024 07:49