StoryEditorOCM
KulturaZAVRŠNA PRESSICA 73. IGARA

Franković: Zašto Igre ne bi bile na Gundulićevoj poljani? Nekome će to smetati tjedan ili dva, ali mi ćemo to rješavati Evo izazova intendantici! Ruždjak Podolski: Rukavica je bačena!

Piše Bruno Lucić
25. kolovoza 2022. - 11:52
Nina Obuljen Koržinek, Mato Franković, Nikola Dobroslavić, Dora Ruždjak Podolski i Lina NjirićTonći Plazibat/Cropix

Nakon dodjele nagrade Orlando, u Sponzi je održana i završna konferencija za medije povodom zatvaranja 73. Dubrovačkih ljetnih igara.

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek kazala je kako je iznimno drag povratak uobičajenom načinu organiziranja Festivala i to nakon dvije pandemijske godine u kojoj je usprkos svemu održana kulturna produkcija u Hrvatskoj. Izrazila je nadu kako trenutna kriza neće bacati sjenu niti eskalirati u budućnosti kako bi se Igre mogle vratiti starim brojkama.

image
Tonći Plazibat/Cropix

Dubrovački gradonačelnik Mato Franković rekao je kako su ovo prvo Igre u postkorona vremenu, dodao je kako se veseli kritikama i komentarima jer oni potvrđuju zainteresiranost za Igre. Izrazio je nadu kako će se sve više koristiti javni prostor.

- Zašto Igre ne bi bile na Gundulićevoj poljani? Nekome će to smetati tjedan ili dva, mi ćemo to rješavati, ali evo izazova intendantici! Igre su simbioza truda, zajedništva i napora, a nadamo se od intendantice da će nas razveseliti i sljedeću godinu, naveo je Franković.

Intendantica Dora Ruždjak Podolski je zahvalila financijerima i institucijama zbog kojih su 73. Igre uspjele ostvariti svoje programe i zamisli. Posebnu zahvalu uputila je Cabogi Stiftung.

- Očekivanja za 74. Igre su velike, nastojat ćemo odgovoriti nekim izazovima, rukavica je bačena, vidjet ćemo kako će ona kroz ovih 10 mjeseci kotrljati. 74. Igre su manje-više spremne, izjavila je intendantica, otkrivši kako su se 73. Igre odvijale na 17 scenskih prostora, priređene su 74 izvedbe, a bilo je čak 12 besplatnih programa.

image
Tonći Plazibat/Cropix

Župan dubrovačko-neretvanski Nikola Dobroslavić ustvrdio je kako završavaju još jedne uspješne Igre, čestitao je festivalskom vodstvu, a zahvalio je publici te je poželio dobre pripreme i uspješne 74. Dubrovačke ljetne igre.

Opunomoćenica ravnateljice Lina Njirić zahvalila je svim financijerima, naglasila je kako je bilo teško i bilo je gužve, a posebno je zahvalila publici. Otkrila je kako je zabilježen porast prihoda od 17 posto.

Koncertom kojeg će Simfonijski orkestar Hrvatske radiotelevizije pod ravnanjem maestra Ivana Repušića održati u 22 sata ispred Katedrale, a kojem će se pridružiti sopranistica Adela Zaharia i mladi tenor Filip Filipović, zatvorit će se 73. Dubrovačke ljetne igre.

26. travanj 2024 09:27