StoryEditorOCM
KulturaGRADONAČELNIK UPUTIO SUĆUT

Franković o akademiku Paljetku: Njegov odlazak nas je pogodio. Ljubav prema Gradu bila je neupitna i bezuvjetna...

Piše Dv
13. svibnja 2024. - 13:11

Povodom smrti uvaženog književnika, akademika Luka Paljetka, dobitnika nagrade Grada Dubrovnika za životno djelo 2004. godine, dubrovački gradonačelnik Mato Franković uputio je obitelji izraze sućuti.

- Odlazak velikoga Luka Paljetka sve nas je pogodio. Akademik, pjesnik, prevoditelj, filolog, kazališni i likovni kritičar, redatelj, feljtonist, esejist, dramski pisac, književni povjesničar, urednik, slikar, dobitnik nebrojenih književnih nagrada, odličja i priznanja, među kojima i nagrada Grada Dubrovnika za životno djelo. Puno je toga bio naš Luko Paljetak. Još više od toga što je bio je i dao. Našem gradu, prvenstveno, ali i našoj Domovini i cijelom svijetu.

Njegovi miševi i mačke opčinili su nas još u djetinjstvu, njegove smo stihove pjevali uz ‘Mali raspjevani Dubrovnik‘ i uz njih điravali po Stradunu ‘‘gdje u krugu srećem radost, srećem tugu‘‘. Kao jedan od najplodonosnijih suvremenih hrvatskih književnika svojom je pisanom riječi obilježio hrvatsku književnost. Ljubav prema Gradu bila je neupitna i bezuvjetna. Vječita inspiracija Gradom i svakim njegovim kantunom krasila je njegovo cjeloživotno stvaralaštvo. Izričući rečenicu ‘Dubrovnik je meni sve, a ja njemu samo stanovnik!‘ najbolje je iskazao kako je doživljavao svoj grad.

Ali gospar Luko je bio i ostat će puno više od samog stanovnika. Njegov Grad danas mu upućuje veliku ‘hvalu‘ za svaki stih i svaku napisanu riječ, za sve ono što je bio Gradu i što je Grad bio njemu. Poštovana obitelji, još jednom iskazujem svoje duboko suosjećanje, osobno i ime Grada Dubrovnika, poručio je Franković.

26. lipanj 2024 03:42