StoryEditorOCM
KulturaZAVRŠNA PRESSICA

Franković: ‘Dora, falit ćeš nam! Najviše pozitivnih komentara o Igrama bilo je ove godine!‘ Ruždjak Podolski: ‘Odlazim zadovoljna iako sam bila na meti žestokih kritika od kojih sam puno naučila!‘

Piše Bruno Lucić
25. kolovoza 2023. - 12:13
Nina Obuljen Koržinek, Nikola Dobroslavić, Mato Franković, Dora Ruždjak Podolski i Ivana Medo BogdanovićBožo Radić/Cropix

Nakon svečane dodjele Nagrade Orlando a povodom zatvaranja 74. Dubrovačkih ljetnih igara, u atriju palače Sponza održana je završna konferencija za medije.

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek izrazila je zadovoljstvo i čestitala vodstvu Festivala, ali i umjetnicima koji su program realizirali.

- Prateći reakcije kritike i publike, jasno je da je iza nas jedna izrazito uspješna sezona. Drago mi je da su se Igre počele otvarati novim oblicima umjetnosti. Tužna sam i veliko mi je zadovoljstvo osvrnuti se na godine suradnje s intendanticom, hvala joj što je prihvatila voditi Igre, hvala njezinim suradnicima... Mislim da smo realizirali sve ono što smo si postavili za ciljeve. Treba se prilagođavati brojnim produkcijskim problemima i promjenama u kojima živimo, izjavila je ministrica koja je posebno čestitala intendantici na vođenju Festivala tijekom pandemije.

image
Božo Radić/Cropix

Dubrovački gradonačelnik Mato Franković također se osvrnuo na ovogodišnju festivalsku sezonu i na mandat vodstva na odlasku.

- Rekao sam da smo ove Ljetne igre započeli u jednom valceru s građanima i do kraja smo ga u jednom valceru i završili. Najviše pozitivnih kritika bilo je u ovoj godini, mogu reći da su Ljetne igre odgovorile izazovu vremena, tijekom posljednjih šest godina mandata Dore Ruždjak Podolski bilo je svega, samo ne baš normalno vrijeme. Bilo je turizma, pa je bilo da uopće nije bilo turizma, pa je bilo financija, pa je bilo da financija nema, bilo je uspona i padova, ali se održala konstanta, održala se nit... Dora, Saša i Tomislav odradili su sjajan posao. Nismo se uvijek do kraja razumjeli, ali do kraja dana smo se razumjeli. Dora, falit ćeš nam, falit ćeš meni, hvala tebi i Tomislavu i Saši! Siguran sam da Igre jako dobro brode i dalje, nadam se da nećemo odustati od tradicije konstantnog njorganja jer bi nas to vratilo nazad, zadržimo tradicionalnost, naglasio je Franković.

image
Božo Radić/Cropix

Intendantica Dora Ruždjak Podolski otkrila je da osjeća da kreće nova era.

- Vrijeme jest od zahvaljivanja. Odlazim zadovoljna i ispunjena jer ja i moji pomoćnici nismo imali fige u džepu iako smo bili na meti žestokih kritika, puno smo naučili i od kritike, a najviše sam naučila o samoj sebi. Odlazim s novim saznanjem da se ne trebam baš svakome svidjeti, to mi je najveći kapital. Tek sam sad postala svjesna da smo zapravo isproducirali četiri premijere, toliko isproducira jedno prosječno gradsko kazalište, to je zaista ogroman uspjeh jedne manifestacije, rekla je Ruždjak Podolski zahvalivši svima koji su s njom surađivali, ali i svim građanima Dubrovnika.

image
Božo Radić/Cropix

Župan dubrovačko-neretvanski Nikola Dobroslavić konstatirao je da su iza svih još jedne uspješne Igre.

- Zahvalio bih Dori Ruždjak Podolski na cijelom ciklusu koji je odradila vodeći Igre. Bilo je to složeno razdoblje u kojemu nije bilo lako ispuniti sva očekivanja, ali mislim da je to uspješno odradila, na tome čestitam i zahvaljujem, kao i njenim suradnicima i svima koji su u tome pomogli. Veselimo se 75. Igrama, kao što Igre uspješno djeluju, tako treba biti u budućnosti, rekao je župan.

Ravnateljica Dubrovačkih ljetnih igara Ivana Medo Bogdanović zahvalila je prvenstveno financijerima i sponzorima.

- Ovogodišnji proračun iznosio je 1,8 milijuna eura i to je nešto više od naše pressice otprije mjeseci i pol, a ulaznice su bile rasprodane, građani su nas podržali, poručila je Medo Bogdanović.

image
Božo Radić/Cropix

Koncertom kojeg će Simfonijski orkestar Hrvatske radiotelevizije uz pratnju Zbora HRT-a a pod ravnanjem pomoćnika intendantice za glazbeni program, dirigentom Tomislavom Fačinijem održati 25. kolovoza u 22 sata ispred Katedrale, a kojima će se pridružiti sopranistica Darija Auguštan, kontratenor Franko Klisović, tenor Roko Radovan te bariton Leon Košavić, zatvorit će se 74. Dubrovačke ljetne igre.

28. travanj 2024 01:44