StoryEditorOCM
KulturaISPRED KATEDRALE

Finulo prvo festivalsko ljeto održano u postkorona uvjetima: zatvorene 73. Dubrovačke ljetne igre!

Piše B.L.
25. kolovoza 2022. - 23:40

Završnim koncertom Simfonijskog orkestra Hrvatske radiotelevizije pod ravnanjem maestra Ivana Repušića ispred Katedrale uz nastup sopranistice Adele Zaharije i mladog tenora Filipa Filipovića zatvorene su 73. Dubrovačke ljetne igre.

image
Tonći Plazibat/Cropix

Na programu završnice našla su se djela velikih skladatelja, a otvorila ga je uvertira iz opere Zampa, komične opere francuskog skladatelja Ferdinanda Hérolda koja je jedno od njegovih najuspješnijih djela. Uslijedio je Julijin valcer iz opere Romeo i Julija, jedno od najpoznatijih djela francuskog skladatelja Charlesa Gounoda, dvije skladbe talijanskog opernog velikana Gaetana Donizettija i to Nemorinova arija "Una furtiva lagrima" iz drugog čina opere Ljubavni napitak te Lucijina arija "Regnava nel silenzio iz opere" Lucia di Lammermoor, Osmi slavenski ples u g-molu iz Slavenskih plesova Antonína Dvořáka te arija Rusalke "Měsíčku na nebi hlubokém". Izvedena su i odabrana djela vodećeg opernog autora Giuseppea Verdija, i to Alfredova arija "De‘ miei bollenti spiriti" iz Travijate, potom ples Ballabile I iz trećeg čina opere Macbeth, duet Violette i Alfreda "Parigi, o cara" iz opere Travijata te uvertira Verdijevoj sudbinskoj operi Moć sudbine. Koncert je zaokružila Violettina scena "É strano! - Sempre libera" iz prvog čina Verdijeve Travijate. 

image
Tonći Plazibat/Cropix

Nakon koncerta održana je kratka ceremonija u kojoj su sudjelovali: Jadranka Đokić, Perica Martinović, Nikša Butijer, Doris Šarić-Kukuljica, Dubravka Šeparović Mušović, Ivan Repušić, Đive Franetović Kušelj, Toni Kursar, Maro Martinović i Marin Klišmanić.

Od 10. srpnja do 25. kolovoza, tijekom 47 festivalskih dana, održano je ukupno 74 izvedbi dramskog, glazbenog, baletnog, folklornog, filmskog, likovnog i dječjeg programa na 17 scenskih i ambijentalnih lokacija grada.

 

27. travanj 2024 07:18