StoryEditorOCM
KulturaU subotu u metropoli

Eskapizam: dubrovački fotograf Miho Skvrce sudjeluje na zajedničkoj izložbi članova ULUPUH-a

Piše B. L.
2. travnja 2024. - 16:00

U Galeriji Hrvatske udruge likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti (ULUPUH) otvara se 6. travnja s početkom u 12 sati bijenalna žirirana izložba članova Sekcije za fotografiju ULUPUH-a ‘Eskapizam‘.

U izložbi sudjeluju: Živko Bačić, Janko Belaj, Marko Čolić, Saša Ćetković, Marin Dražančić, Nina Đurđević, Robert Gojević, Hrvoje Grgić, Denis Gržetić, Damir Hoyka, Maja Hrnjak, Iva Lulić, Anto Magzan, Tomislav Marić, Roman Martin, Miro Martinić, Saša Martinović Kunović, Alan Matuka, Ratko Mavar, Ivica Nikolac, Karmen Orlić, Zoran Osrečak, Mario Periša, Domagoj Sever, Walter Sirotić, Dražen Stojčić, Maja Strgar Kurečić, Vladimir Šimunić, ali i dubrovački fotograf Miho Skvrce.

image
Miho Skvrce

Kustosica izložbe je Draženka Jalšić Ernečić.

- Eskapizam je bijeg od svakodnevnog života, hedonistički i metaforički. Baš kao i poezija, fotografija eskapizma pokazuje sklonost bijegu od stvarnosti, odgovornosti i rutine stvarnog života. Stil života koji nam omogućuje tehnologija čini nas uvijek dostupnima pa su stres, tjeskoba i depresija u porastu. Iz tog je razloga u porastu potreba i traganje za najrazličitijim oblicima bijega kojim održavamo emocionalnu i mentalnu stabilnost. Osjećaj nelagode i težine svijeta koji ga okružuje umjetnik rješava bijegom u svijet mašte i hedonizma.

- Eskapizam kao tema naglašava potrebu za odmakom od stvarnog svijeta u sigurnost i udobnost umjetničke namjere. U umjetnosti nema granica i sve je dozvoljeno premisa je koja se vrlo često ponavlja, no to se odnosi samo na onaj dio fotografskog rada u kojem rokovi, naručitelj i naručeni sadržaj koji donosi prihode od kojih se živi nisu u središtu zanimanja. U potrošačkom društvu eskapizam kao iskustvo često postaje luksuz vezan uz pojam vremena i nekonvencionalni oblik ekskluzivnosti koja se temelji na estetici slike, zvuka i pisane riječi. Strategije svakodnevnog preživljavanja profesionalnog fotografa svoj bijeg od stvarnosti nalaze u slobodi izražavanja i umjetnosti, stoji u predgovoru Jalšić Ernečić.

Izložba ostaje otvorena do 20. travnja u Galeriji ULUPUH, a može se razgledati radnim danom od 10 do 17 sati i subotom od 10 do 13 sati. Nedjeljom i praznikom Galerija je zatvorena. Ulaz je slobodan.

image

Ilustracija plakata

Organizator izložbe je ULUPUH – Hrvatska udruga likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti,a realizirana je uz financijsku potporu Ministarstva kulture i medija RH i Grada Zagreba.

19. travanj 2024 22:46