StoryEditorOCM
KulturaGALERIJA LET 777

Eksperimentalna instalacija Marijane V.Pende

Piše PSD.
8. listopada 2016. - 02:00


U prostoru galerije Let 777 u Ulici Andrije Hebranga otvoren je izložba dubrovačke konceptualne umjetnice Marijane V.Pende koja se ljubiteljima umjetnosit predstavila instalacijom N. 10 koja, zapravo, predstavlja presjek njizinog višegodišnjeg ispitivačkog procesa, ali i eksperimentalnog djelovanja i minimalnog obliovanja.
Ovaj put Marijana je predstavila rezultat eksperimenta grafitne prašine i lateksa. Kako je navedeno u katalogu izložbe, time je postigla tvorenje geometrijskog oblkika poigravanja sa tonom pojedinih dijelova objekata. U ovoj instalaciji posebnu ulogu ima svjetlo odnosno odsustvo svjetla koje kroz vrijeme i različite poglede mijenja površinu i izgled plohe uz beskonačne varijacije dodavanja, oduzimanja ili održavanja svjetla na njima. Iako mogu funkcionirati samostalno, one naprosto inzistiraju na kontekstu iz kojeg su nastale izvedbene forme i plohe u kojima tražimo njihov podtekst.
Recimo i to da je Marijana V.Pende 2008. godine u klasi prof Andrea Grassia završila studij skulpture- instalacije na Academia di Belle Arti u Veneciji.

29. svibanj 2024 00:55