StoryEditorOCM
KulturaATRIJ PALAČE SPONZA

DŽEMILA BUKOVICA PREDSTAVILA DRUGU KNJIGU I danas je za sutra i za boljitak svima!

Piše PSD.
28. rujna 2019. - 02:18
Džemila Bukovica predstavila je u atriju palače Sponza knjigu „I danas je za sutra“. Uz autoricu, knjigu su predstavili predsjednik Društva dubrovačkih pisaca Boris Njavro te recenzent i urednik, znanstvenik i književni kritičar Antun Česko. Njavro nije krio iznenađenje što je autorici ovo - kako je rekao – „tek i nažalost druga knjiga“.

Naime, Bukovica je autorica knjige „Ratni dnevnik 1991. – 1992.“, a dnevnik je imao scensko uprizorenje 2014. na 65. Dubrovačkim ljetnim igrama. Tada je izdavač bio dubrovački ogranak Matice hrvatske. Naveo je Njavro i nekoliko biografskih crtica: autorica je rođena u Goraždu, a od 1968. živi u Dubrovniku.



Pročitao je Njavro i ulomak predgovora čiji je autor drugi recenzent knjige, pjesnik i filozof Zvonimir Penović iz Splita. Otkrio je predsjednik DDP kako Bukovica kroz Domovinski rat, kroz susrete i kroz događaje dopire do čitatelja te se igra s vremenom. Naveo je kako je nova knjiga svojevrsni nastavak prve s tim da je u prvoj knjizi u prvom planu bila množina, a tek onda pojedinac. U drugoj se knjizi pojedinac obraća množini i od nje traži određene odgovore. Pita se Bukovica tako što je od svega nakon rata ostalo, a Njavro je ustvrdio kako knjiga „I danas je za sutra ima svoju emotivnu važnost te kako je prvenstveno knjiga o autorici.

Česko je kao autor pogovora dodao kako je Bukovica dvostruka slavljenica: zato što je, kako se komentirao, objavila „izvanredno napisanu knjigu“ te zato što joj je dan prije predstavljanja bio rođendan. Rekao je kako je riječ o „kvalitetnom književnom djelu“ te kako je Bukovica „vrsna ako ne i najbolja književnica i pjesnikinja koju u ovom trenutku Dubrovnik ima“. Ispričao je kako je autorica tijekom rata puno toga proživjela te da su joj, kako bi je zaštitili, jedno vrijeme promijenili ime u „Mila Bukovac“.



Bukovica se zahvalila publici na dolasku i svima onima koji su sudjelovali u realizaciji knjige. Otkrila je tako kako se s Njavrom u dva mjeseca dogovorila oko knjige i da je, bez obzira na stres, knjiga uspješno ugledala svjetlo dana. Sama je čitala ulomke iz svog djela.
Knjigu je grafički prelomio Nedim Meco, autor slike na naslovnici je dubrovački slikar Josip Škerlj, a izdavač je Društvo dubrovačkih pisaca. Ibrica Jusić na gitari dao je prigodni glazbeni okvir predstavljanju. bLu
25. travanj 2024 06:30