StoryEditorOCM
KulturaKORONA NIJE PREPREKA |

DVA POSTAVA NEMJERLJIVE VRIJEDNOSTI Umjetnička galerija Dubrovnik niže izložbe i ima mnogo toga za pokazati

Piše Bruno Lucić
28. ožujka 2021. - 06:46

Na dubrovačkoj kulturnoj sceni se i u pandemijskim uvjetima ima događanja na izložbenom planu. Tako je na sva tri kata Umjetničke galerije nedavno za javnost otvorena izložba „Pogled u kretanja – djela iz zbirke UGD“, a riječ je o postavu koji obuhvaća vremensko razdoblje od početka moderne umjetnosti u Hrvatskoj sve do suvremenih tendencija u umjetnosti na dubrovačkoj i hrvatskoj sceni. Ravnatelj Umjetničke galerije Tonko Smokvina objasnio je razloge otvaranja ove, ali i izložbe „Krhkost i snaga žene - izbor skulptura iz zbirke UGD“ u Galeriji Dulčić Masle Pulitika.

Pomno isplanirani koncepti

- Po završetku izložbenog projekta „Usporavanje“ međunarodno priznatog umjetnika Lovra Artukovića koji smo radili u suradnji s Umjetničkim paviljonom u Zagrebu, izložbe „Mensura“ dubrovačke suvremene umjetnice Katarine Alamat Kusijanović te izložbenog projekta Mata Celestina Medovića povodom 100. obljetnice smrti slikara, otvorila nam se mogućnost da u palači Banac priredimo izložbu „Pogled u kretanja - djela iz zbirke UGD“ prema izboru kustosica UGD, muzejske savjetnice Rozane Vojvoda, više kustosice Petre Golušić te kustosice Jelene Tamindžije. Netom nakon toga, u Galeriji Dulčić Masle Pulitika otvorena je izložba „Krhkost i snaga žene - izbor skulptura iz zbirke UGD“ prema konceptu kustosice Andree Batinić. Koncepti izložbi pomno su isplanirani te tako u prostoru Umjetničke galerije Dubrovnik posjetitelji mogu vidjeti djela koja obuhvaćaju razdoblje više od jednog stoljeća kroz uvid u razna stvaralaštva domaćih i nekolicine inozemnih autora predstavljenih po kronološkoj liniji koja na momente snažno prelazi granice nacionalnog značenja, otkriva Smokvina:

image
Izložba u Umjetničkoj galeriji obuhvaća razdoblje više od jednog stoljeća i nudi uvid u razna stvaralaštva
Miho Skvrce

- U Galeriji Dulčić Masle Pulitika posjetitelji pak mogu zaviriti u našu zbirku skulptura, točnije vidjeti djelić skulptura domaćih autora kroz razdoblje od 40-ih do 60-ih godina koje se čuvaju u muzejskoj zbirci Umjetničke galerije Dubrovnik. Naglasio bih da nas uvijek iznova veseli pripremati i prezentirati izložbe djela iz naše bogate zbirke koje, najčešće zbog dinamične programske djelatnosti, nemamo priliku često izlagati, a kvalitetom itekako zaslužuju biti prikazana, ističe Smokvina.

Iako su neka djela iz zbirke UGD posjetitelji kroz određene postave tu i tamo imali prilike vidjeti, novootvorene izložbe ipak nude novitete.

- Naša bogata zbirka nastala je otkupima, jednako tako i donacijama umjetnika kroz izložbene projekte koji su se održali u prostorima Umjetničke galerije Dubrovnik, a koje je publika već imala priliku vidjeti, dok su neka prvi put ili rjeđe izlagana. Riječ je o recentnim djelima iz razdoblja od kraja 19 stoljeća pa sve do danas. Kao i svaki izložbeni postav, tako i postav koji čine djela iz zbirke, otvara niz mogućnosti s obzirom na galerijske prostore i jednako tako odabirom djela, a što u konačnici nudi jedan novi doživljaj koji upravo nudi i ove izložba s djelima iz zbirke UGD, navodi ravnatelj.

Vrijednost postava u vili Banac, ali u Galeriji Dulčić Masle Pulitika je više nego impozantna.

image
Tonko Smokvina i Andrea Batinić
Miho Skvrce

- Kulturno-umjetnička vrijednost izložbi odnosno postava je, moglo bi se čak neskromno reći, nemjerljiva. Naime, ona obuhvaća razdoblje više od jednog stoljeća i nudi uvid u razna stvaralaštva. Inozemna je umjetnost predstavljena s tek nekolicinom autora budući da je naglasak na izboru hrvatske umjetnosti po kronološkoj liniji koja, kao što sam već naglasio, na momente prelazi granice nacionalnog značenja. Kako kustosice naglašavaju, ova izložba nudi mogućnost spoznaje kretanja višeslojnih razina vizualne scene koja nastaje sukladno okolnostima, periodima, društvenim stanjima, posebnostima percepcije autora i autorica. Postiže se mogućnost pogleda u izbor suvremenog izričaja s naglaskom na dubrovačkoj sceni, a zastupljena su kretanja koja obuhvaćaju liniju od avangardnih pokreta poput Exata 51, Gorgone, Novih tendencija, različitih individualnih izraza na tragu apstraktne i figurativne umjetnosti. Ova velika izložba postavljena u palači Banac zastupa, prati razvoj moderne umjetnosti s istaknutim lokalnim značajkama poput dubrovačkih pejzažista i kolorista sve do klasika hrvatske moderne, kao i radove Bukovca i Medovića, objašnjava Smokvina.

Odličan timski rad

Istaknuo je čelni čovjek Umjetničke galerije zašto bi Dubrovčani trebali pogledati izložbe.

- Dubrovačka publika upoznata je s vrijednostima, odnosno djelima koja čine našu zbirku i zna vrednovati djelatnost kojom se bavimo tako da zaista ne sumnjam kako će ove izložbe izazvati interes kod naše publike. Teško mi je nešto izdvojiti, istaknuti, a ako bih baš morao, onda je to zasigurno odličan timski rad koji je u konačnici ponudio jedan posve novi doživljaj prezentiranja djela iz muzejske zbirke Umjetničke galerije Dubrovnik.

image
Izložba „Krhkost i snaga žene – izbor skulpture iz zbirke UGD“ u Galeriji Dulčić Masle Pulitika
Miho Skvrce

Dosad je Umjetnička galerija uz izložbe nudila stručna vodstva i razne dodatne programe, posebno za mlade.

- Kroz sve naše izložbene projekte nudimo organizirana stručna vodstva za sve zainteresirane, a sve sukladno preporukama i mjerama HZJZ, Nacionalnog stožera civilne zaštite te Stožera civilne zaštite Dubrovačko-neretvanske županije. Osim stručnih vodstava, kroz navedene izložbene projekte planiramo održati i likovne radionice za naše najmlađe posjetitelje koje će u ovom trenutku biti predstavljene online na službenoj Facebook-stranici Umjetničke galerije Dubrovnik, a kad mjere to budu dozvoljavale i na izložbenim lokacijama, najavljuje ravnatelj Umjetničke galerije Dubrovnik.

Svakako, obje izložbe svi zainteresirani mogu pogledati do kraja svibnja.

08. svibanj 2024 15:56