StoryEditorOCM
KulturaUMJETNIČKA GALERIJA DUBROVNIK

DUBROVČANI NA KAVI KOD GOSPARA LUKŠE PEKA Spoj kulture i kofeina u Nepoznatoj zemlji

Piše PSD.
5. svibnja 2018. - 15:35

Miris kave i zov kulture okupila je Dubrovčane u ateljeu dubrovačkog slikara Lukše Peka na Poljani Mrtvo zvono. Naime, Umjetnička galerija je u sklopu Pekove izložbe „Terra Incognita“ (Nepoznata zemlja) organizirala stručno vodstvo, a po prvi put se „Subotnja kava u Galeriji“ održala u jednom ateljeu. Kako je naglasio ravnatelj UGD-a Marin Ivanović, velika je privilegija biti u ateljeu jednog umjetnika i vidjeti proces stvaranja likovnog djela.

Peko, čovjek kojeg krasi jednostavnost u pristupu, na humorističan i zanimljiv način okupljenima je prikazao svakodnevicu u ateljeu. Pri tome treba istaknuti da je publika bila brojna uzme li se u obzir da je Grad bio pod opsadom gužve te da meteorološke prilike uopće nisu bile idealne. S druge strane, dovoljna je da padne samo jedna kap kiše i prosječni Dubrovčanin uopći ne izlazi vanka – ako baš ne mora!

Peko je otkrio kako je atelje napustio 1991. te ga prepustio okolnim susjedima. Tako je prostor poslužio kao izvrsno sklonište, a istaknuo je kako je u jednom trenutku u njegovom ateljeu mjesto pronašlo 257 ljudi! Kad se vratio 1992. zatekao je „kazin“. Morao je sve počistiti da bi mogao nastaviti raditi. U prostranom se ateljeu pored brojnih slika iz raznih Pekovih ciklusa nalazi i grafička preša. S obzirom da će, nažalost, ovaj prostor napustiti u skoroj budućnosti, Peko je odlučio prešu tešku 400 kilograma pokloniti Umjetničkoj galeriji koja pak ima namjeru napraviti grafičku radionicu za sve one umjetnike koje žele izrađivati grafike. Peko i Ivanović upoznali su Dubrovčane s osnovama grafike, organizirali su takoreći „malu školu grafike“. Posjetitelji su s velikim zanimanjem pratili sve što je umjetnik govorio. Priznao je Preko kako baš ne voli da mu se ljudi „motaju“ po ateljeu jer kafići služe za druženje i priču, ali mu se vidno svidio koncept „Subotnje kave“. Ohrabrio je sugrađane da pogledaju i pitaju što god ih je volja pa čak i kako nešto slome – nema veze!

Naglasio je kako je slikarski posao „krvavi posao“ jer treba raditi svaki dan, a također je iznio podatak kako je sve svoje grafike napravio doma. Tijekom rada na posljednjoj grafičko-pjesničkoj mapi „Marin Držić“ nastaloj u suradnji s Domom Marina Držića „zaradio“ je išijas! Prisjetio se i rada na grafičko-pjesničkoj mapi „Kad su golubovi umirali“ koju je radio u suradnji s Feđom Šehovićem i koju je posvetio svom prijatelju, pjesniku, književniku i prevoditelju – Milanu Milišiću.

Također, Peko je najavio izradu nove mape u suradnji s akademikom Lukom Paljetkom koja bi trebala izaći 2021. u znaku 30. obljetnice od napada na Dubrovnik. Najavio je Peko i izložbu djela manjeg formata, a još zrači vitalnošću iako je prije desetak dana proslavio 77. rođendan! Ova impresivna brojka izazvala je pljesak. Komentirao je da bi više volio pljesak za 27 umjesto napunjenih 77 godina, ali Kronos je, nažalost, nemilosrdan i prema nemilosrdan i prema miljenicima Muza. No, uz sav radni angažman i snagu, Peku mogu pozavidjeti mnogi mladići! Upoznao je Dubrovčane sa svojim putem u „Terru Incognitu“, a pokazao kako je radio na novom ciklusu koji se može pogledati do 6. svibnja u Umjetničkoj galeriji.

I tako je, uz puno smijeha, dosta intrigantnih uvida u slikarstvo i grafiku, ugodno druženje i kišom kao lajtmotivom prošla prva „Subotnja kava u ateljeu“, subotnja kava kod jednostavno velikog gospara Lukše Peka. bLu

09. svibanj 2024 21:36