StoryEditorOCM
KulturaSVEUČILIŠNA GALERIJA

Dubrovački umjetnik Josip Ivanović svoje ‘Autiće‘ predstavio mostarskoj publici: ‘To je izložba koja energetskim nabojima pulsira u svim smjerovima vladajući prostorom‘

Piše Dv
4. listopada 2022. - 23:33

U Sveučilišnoj galeriji u Mostaru je otvorena izložba "Autići | Carlings, 2012. – 2022.", akademskog umjetnika Josipa Ivanovića. Umjetnik Josip Ivanović mostarskoj publici se predstavio djelima nastalima u razdoblju od 2012. do 2022. godine, a riječ je o slikama rađenim tehnikom akrila na platnu, grafikama i drvenim skulpturama autića, kao i njihovim 3D printevima. Na izložbi se može vidjeti i jedinstvena prostorna instalacija, rađena isključivo za prostor Sveučilišne galerije u Mostaru.

Mnogobrojnoj publici obratili su se voditelj Sveučilišne galerije Marin Ivanović, izv. prof. dr. sc. Katja Bakija, predsjednica Upravnog vijeća Umjetničke galerije Dubrovnik u čijem je partnerstvu izložba i nastala, likovni i književni kritičar te autor teksta u katalogu izložbe Milan Bešlić, bivši ministar kulture Republike Hrvatske Božo Biškupić, akademski umjetnik Josip Ivanović, a izložbu je svečano otvorio rektor Sveučilišta u Mostaru prof. dr. sc. Zoran Tomić.

Milan Bešlić je kazao kako se radi o "izložbi koja energetskim nabojima pulsira u svim smjerovima vladajući prostorom" te kako je autor Ivanović "metaforu autića u sva tri diskursa uzvisio u likovne činjenice koje s radošću i poštovanjem prepušta svima nama na čitanje. Radi se o prostoru (Sveučilišna galerija, op. a.) koji privlači autore i institucije iz regije i koji je u manje od dvije godine postojanja postigao međunarodno priznanje."

Božo Biškupić, istaknuti kolekcionar i dugogodišnji ministar kulture RH tom je prilikom izjavio: "Nalazim se na otvorenju izložbe uglednog hrvatskog umjetnika Josipa Ivanovića čiji umjetnički rad iznimno cijenim i s kojim sam surađivao na posljednjem projektu u čast našeg pokojnog akademika Tonka Maroevića. Umjetniku Josipu Ivanoviću ovom prilikom čestitam na izvrsnoj izložbi u ovom prekrasnom prostoru Sveučilišne galerije u Mostaru."

Predsjednica Upravnog vijeća Umjetničke galerije Dubrovnik izv. prof. dr. sc. Katja Bakija istaknula je suradnju dviju institucija i činjenicu da mostove suradnji treba uvijek graditi, istaknuvši i ovaj primjer suradnje Dubrovnika i Mostara te je pohvalila rad Sveučilišne galerije.

Akademski umjetnik Josip Ivanović iskazao je zahvalnost bivšem ministru kulture Republike Hrvatske Božu Biškupiću te posebno naglasio ulogu rektora prof. dr. sc. Zorana Tomića u pozicioniranju kulture Mostara te šire kulture svih Hrvata u Bosni i Hercegovini.

image

Josip Ivanović, Milan Bešlić, Zoran Tomić, Katja Bakija i Marin Ivanović

Izložbu je svečano otvorio rektor Sveučilišta u Mostaru prof. dr. sc. Zoran Tomić koji je ustvrdio da će umjetnički prikaz autića zasigurno privući veliku pažnju publike. "Danas izlaže Josip Ivanović, dubrovački majstor i mislim da ćemo svjedočiti jednom sjajnom kulturnom događaju u gradu Mostaru i Sveučilištu. Izložba je jedna u nizu gdje se implementira strateška politika SUM-a, a to je da je umjetnost jedna od vrlo važnih strateških grana razvoja Sveučilišta jer smatramo da i kroz umjetnost možemo afirmirati druge vrijednosti našeg sveučilišta", kazao je rektor Tomić.

Rektor Sveučilišta u Mostaru prof. dr. sc. Zoran Tomić je još jednom istaknuo zadovoljstvo dosadašnjim radom Sveučilišne galerije te rekao da smo "vrlo brzo došli na ovu razinu, podosta zahvaljujući Marinu Ivanoviću. Sretan sam da umjetnost ne zamire u teškim vremenima. Imao sam priliku kao dekan Filozofskog fakulteta ugostiti visokopozicioniranog vatikanskog dužnosnika koji mi je rekao da se treba ulagati u umjetnost jer je to najbolji način da se afirmiraju brojčano male nacije. Time se i vodimo u našoj podršci umjetnosti", poručio je rektor Sveučilišta u Mostaru.

Josip Ivanović rođen je 1961. godine u Sarajevu, gdje je i diplomirao na Akademiji likovnih umjetnosti 1988. godine, nakon čega se preselio u Dubrovnik. Kroz karijeru koja traje više od tri desetljeća, radio je na različitim poljima i medijima, uključujući skulpturu u staklu i metalu, crteže, kolaže i grafike, slike i reljefe, kazališne scenografije i javne skulpture i spomenike. Sudionik je Domovinskog rata, a nakon toga radio je zajedno s francuskim restauratorima i klesarima na više projekata obnove spomeničke baštine u dubrovačkoj povijesnoj jezgri. Imao je preko pedeset samostalnih i skupnih izložbi u četrdesetak gradova širom svijeta, a o njegovu životu i radu objavljeno je mnogo novinskih članaka, snimljeno je nekoliko radijskih i televizijskih emisija. Član je Hrvatskog društva likovnih umjetnika od 1988. godine i Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika od 1993. godine.

Izložba "Autići | Carlings, 2012. – 2022." ostaje otvorena do 30. listopada 2022., a radno vrijeme za posjetitelje je od ponedjeljka do petka od 10 do 13 sati.

Vladimir Filipović

07. svibanj 2024 20:37