StoryEditorOCM
KulturaPREDVORJE DUBROVAČKOG TEATRA

DUBROVAČKI UMJETNICI PARCU U ČAST Otvorena izložba "Grad i sveti Vlaho"

Piše PSD.
27. siječnja 2020. - 22:59
U predvorju Kazališta Marina Držića a u suradnji udruge Festa Dubrovnik s Dubrovačkom udrugom likovnih umjetnika i dubrovačkim ogrankom Matice iseljenika, otvorena je izložba "Grad i sveti Vlaho". Na izložbi sudjeluju: Josip Škerlj, Luce Đuraš, Marijan Fragić, Marijana Hure, Maro Kriste, Mirica Dubčić, Miro Stamatović, Mišo Baričević, Nikola Dubčić, Robert Kralj, Pero Skvrce, Vedran Grabovac i Loren Ligorio.

Umjetnička ravnateljica udruge Festa Dubrovnik Darija Mikulandra Žanetić kazala je kako je izložba rezultat predivne suradnje, ali i da umjetnicima nije nedostajalo inspiracije. Slobodan Nano Vlašić, kao predsjednik Udruge, dodao je kako su organizatori izložbe htjeli da se vidi, da se spozna kako je na svakom kantunu Grada moguće prepoznati sv. Vlaha. Predsjednik DULU-a Valter Kožul zahvalio je Gradu Dubrovniku, Umjetničkoj galeriji Dubrovnik i Kazalištu Marina Držića te najavio sljedeću izložbu Dubrovačke udruge likovnih umjetnika u travnju.

Potom je Teo Trostmann preuzeo riječ naglasivši kako su Grad i sveti Vlaho jedno. Pohvalio je slikaricu Miricu Dubčić rekavši kako je ovaj put bolja od svog supruga Nina te naveo kako je njezina slika, slika savršenog dizajna.

- Josip je scherzom dobro razumio parca, zaštitnika mladih i zaljubljenih golubova i kučaka, bolesnih i ubogih, ali i mudrijeh kao u psalmu šestome; njegov Vlaho lebdi na tiramolu sa funjestrom koja gleda iz kamena u zelenilo. Mišov Vlaho u srcu nosi kameni Grad, ali je zamišljen, star i ozbiljan - ko da se hamletovski pita dokle ćete se ljudi iludavat. Miroslav je sklon destelovskoj (Nicolas de Staël)  sumarnosti i apstrakciji i uvijek je tu makar tračak lila boje. Maestro Loren je danas apstraktan (kakva ugodna boja breskve u pozadini slike!). Vedranu se dogodilo likovno čudo svetog Vlaha s drvetom koje je doplovilo s Istoka i uobličilo se u lik parca... Zasebno ću spomenuti Mara koji van ikakve skolastike, stasa u vanserijskog ekspresionista... Podsjetimo da je sveti Vlaho bio liječnik amater, veterinar amater, a svakako da nije postao niti profesionalni svetac, već svetac po načinu i svrsi življenja. Bit života je da cvjeta tisuću cvjetova. Da tome težimo i budemo svoji, poštujući i voleći druge. Jer festa je i paunov rep procesije i mudri starac koji bdije nad mirima Grada, napisao je Trostmann.

Ispred dubrovačkog ogranka Matice iseljenika okupljene je pozdravila te izložbu otvorila Maja Mozara. Izložba ostaje otvorena do 10. veljače. bLu
26. travanj 2024 20:26