StoryEditorOCM
KulturaMARIJANSKE SKLADBE U CRKVI SV. KRIŽA U GRUŽU

Dubrovački komorni zbor poziva sve ljubitelje glazbe na tradicionalni svibanjski koncert 

Piše PSD.
25. svibnja 2018. - 12:26

U nedjelju 27.svibnja 2018. u crkvi sv. Križa u Gružu, Dubrovački komorni zbor će održati tradicionalni svibanjski koncert duhovne glazbe s pripremljenim repertoarom marijanskih skladbi koje potpisuju autori svjetskoga glasa S. Militello, H. Gorecki, L. Jacobs, F.X.Witt, a među njima i Dubrovčanin Mario Miladin čiju je skladbu Zbor premijerno izveo na Danima kršćanske kulture 2017. godine.

Ljubitelji komorne glazbe i zborskog pjevanja će po prvi puta u Dubrovniku moći uživati u izvedbi djela ''Ave verum corpus'' Dubrovčanina – Lastovca Branka Nikolića, glazbenog teoretičara i skladatelja iznimne produktivnosti i svestranosti. Zborom će ravnati umjetnički ravnatelj maestro Frano Krasovac. Ulaz je slobodan.

O Branku Nikoliću

Branko Nikolić (1976., Dubrovnik) glazbenik je koji u svojim radovima, kao skladatelj za brojne izvođačke sastave i soliste, te kao izvođač improvizator na različitim akustičnim i elektroničkim instrumentima, traži poveznicu i nastoji uskladiti estetiku ''starog'' nasuprot ''novog'' glazbenog izričaja. Posebno područje njegovog interesa zauzima glazba za izvođače suvremenog plesa i pokreta s kojima uspješno surađuje kao autor glazbe i izvođač instrumentalist.

Glazbenu teoriju diplomirao je na Muzičkoj akademiju u Zagrebu (Odsjek za kompoziciju i teoriju), dok je osnove kompozicije pohađao kod prof. Marka Ruždjaka, te privatno učio kompoziciju kod armenskog skladatelja Davida Pogosyana. Aktivno se bavi glazbenom pedagogijom kao profesor glazbenih teoretskih predmeta.

Član je Ansambla za postmodernu umjetnost s kojim nastupa na raznim festivalima klasične, eksperimentalne te elektroakustične kao što su Eufrazijana u Poreču, Audio—art u Puli, Breakthrough u MSU u Zagrebu.

Surađivao je na međunarodnom multimedijalnom projektu kao koautor glazbe i zvuka ''Po stepenicama, iza vrata, kroz prozor...'' sa švicarskom animatoricom Michaellom Mueller, američkim skladateljem Faom Ventilatom te hrvatskom plesačicom Zrinkom Šimičić Mihanović u kazalištu &TD u Zagrebu.

Također, autor je glazbe za performans hrvatske koreografkinje Nastasje Štefanić ''Cadenza per 6'' koji je odabran među 10 najboljih projekata od više od stotinu prijavljenih iz cijelog svijeta za nastup na festivalu ''Echo, Echo'' u Derryju u Sjevernoj Irskoj. S novim projektom Nastasje Štefanić ''Rapsodija za 3 glave, 6 stopala i 10 ruku'' gostuje na domaćim festivalima suvremenog plesa diljem Hrvatske.

Sa skladbom ''Ave verum corpus'' napisanu za četveroglasni mješoviti zbor ulazi u natjecateljski dio festivala novoskladane sakralne glazbe Cro-patria u Splitu koju izvodi zbor Muzičke akademije u Osijeku, a kao glazbeni producent na nosaču zvuka ''Fragmenti'' okušao se sa skladbama suvremenih hrvatskih skladatelja u izvedbi saksofonista Berislava Antice.

19. travanj 2024 15:14