StoryEditorOCM
KulturaKONCERT U GALERIJI SEBASTIAN

Dubrovačke komorne večeri uz Anastasiju Belukovu i 'Umjetnost bez granica'

Piše DV Foto: Niko Kesovija
9. listopada 2016. - 18:45

Prvi put sinoć je u Galeriji Sebastian u suradnji s Hrvatsko-ruskim društvom održan koncert iz ciklusa 'Dubrovačke komorne večeri' za domaću i stranu publiku. Suradnja Galerije Sebastian i ansambla 'Umjetnost bez granica' Hrvatsko - ruskog društva dovela je u Grad jednu od najistaknutijih sopranistica mlađe generacije, Ruskinju Anastasiju Belukovu koja je s pratnjom izvela neke od najljepših romansi Carske Rusije i znanih melodija Dubrovačke Republike.
Prije samog početka koncerta, dubrovački glumac Edi Jertec je pročitao stihove A. Puškina, u prijevodu D. Cesarića. Zvijezdu večeri sopranistice Anastasije Belukove došao je podržati suprug Denis Azarov, kazališni redatelj, koji postavlja predstavu po Čehovu Švedske šibice, uskoro će biti premijerno izvedena u kazalištu Marina Držića.
Hrvatsko -rusko društvo 'Umjetnost bez granica' već neko vrijeme radi na zbližavanju dviju velikih kultura, na povezivanju ljudi zaljubljenih u glazbu, ples i književnost. Često ostvaruju međunarodne glazbene suradnje.
Hrvatsko- ruski sastav koji čine pijanistica Helena Tomašković, violinistica Elvira Galioulline i student violočelista Adriana Ivičevića uz rusku sopranisticu Anastastiju Belekovu, oduševili su publiku u intimnom prostoru Galerije Sebstian uz vrhunske romanse skladatelja Rahmanjinova, Petrova, Hačaturjana i Glinke, a program je upotpunio valcer rumunjskog skladatelja E. Doge, balada Rudolfa Matza te jedna sasvim neobična 'swing' izvedba Dubrovačke kontradance u obradi Damira Butigana.

- Poznato je kako Dubrovniku nedostaje zimskih koncertnih prostora, pa se zato jako veselimo ovoj suradnji jer je ovo jedan od boljih prostora s izvrsnom akustikom. Komorne večeri podrazumijevaju nekakvu intimu, privatnu atmosferu, i ovaj prostor taman to pruža - kazala je Elvira Galioulline, vrsna violinistica i članica Dubrovačkog simfonijskog orkestra.
Ansambl će uskoro „proširiti“ i svoje granice, gostovanjem na festivalu Ruska jesen u Splitu, a potom i turnejom po hrvatskim gradovima u istom sastavu.
 

26. travanj 2024 10:03