StoryEditorOCM
KulturaVELIKA ČAST

Dubrovačka pijanistica Ivana Marija Vidović prva Hrvatica u žiriju uglednog natjecanja ‘Giulio Rospigliosi u Toscani

Piše Dv
18. travnja 2023. - 12:00

Sedamnaestogodišnja ruska pijanistica s venecijanskom adresom Maya Oganyan pobjednica je 28. međunarodnog uglednog natjecanja ‘Giulio Rospigliosi‘ u Toscani koji nosi ime jednog od članova te aristokratske obitelji. Rospigliosi je bio jedan od najboljih librettista svoga vremena ali je bio i papa iako kratkoga roka od svega devet godina pod imenom Clement IX. U doba svog pontifikata dao je izraditi nacrt vile svoje obitelji Rospigliosi u bajkovitom gradiću Lamporecchio u rodnom zavičaju velikog Leonarda da Vincija. Nacrt vile povjerio je poznatom i velikom talijanskom slikaru, kiparu i graditelju Gian Lorenzu Berniniju, a dekoracijske freske velikanu slikarstva Ludovicu Gimignani.

Natjecanje se odvija upravo u toj fascinantnoj i začaranoj vili koja tijekom nekoliko tjedana svake godine postaje pravim "kraljevstvom glazbe". Oganyan je za finale odabrala Beethovenov 3. klavirski koncert gdje je kao zvijezda danica zasjala najdalje i najodlučnije. S odvažnošću i prekrasnim senzibilitetom nametnula se kao pobjednica sjajnog trojca. Druga nagrada pripala je nešto starijem ukrajinskom pijanisti Danylu Sayenko koji je za finale s Orkestrom grada Grosseto pod palicom meksičke dirigentice Gabriele Diaz Alatriste izveo Lisztov 2. koncert za klavir i orkestar u A duru. Treća nagrada pripala je sublimnoj a vrlo decidiranoj interpretaciji Beethovenovog 5. Klavirskog koncerta zvanog "Emperor" i to španjolskom mladom pijanistu Marínu Rayu Carlosu.

Među uglednim članovima žirija iz svijeta klasične glazbe prvi put u povijesti natjecanja i netko iz Hrvatske. Dubrovačka pijanistica Ivana Marija Vidović uz bok svojih uglednih kolega Pietra de Marie (profesor na Mozarteumu u Salzburgu) koji je uz poznatog talijanskog profesora Stefana Fiuzzija (dugogodišnji gostujući profesor na Royal NCM-u u Manchesteru te profesor i voditelj poznate Pijanističke Akademije u Imoli i Firenzi) vršio dužnost predsjednika žirija a kojem su se još pridružili i meksička dirigentica Gabriela Diaz Alatriste koja je ujedno dirigirala koncert triju finalista, mađarski pijanist István Székely, talijanska pijanistica Adriana Silva, te austrijski pijanist, orguljaš i dirigent te pročelnik klav.odjela pri institutu "Friedrich Gulda" u Beču, prof. Robert Lehrbaumer. Natjecanje je dvostruko te osim nagrađenih s nagradom Premio Schumann nagrađuje i Premio Rospigliosi u juniorskoj kategoriji. Ova nagrada pripala je ukrajinskoj pijanistici Katerini Yerhiievoj iz Odese i talijanskom pijanisti Jacopu Sette.

20. travanj 2024 17:37