StoryEditorOCM
KulturaSALOČA OD ZRCALA

Društvo dubrovačkih pisaca predstavilo trinaesti ‘Literat‘, Boris Njavro ističe: ‘Okupili smo sve što vrijedi u dubrovačkoj pisanoj riječi, a na poseban način smo se prisjetili našeg drago fra Ivana Kramara‘

Piše Bruno Lucić
7. studenog 2022. - 10:35

U okviru programa Mjeseca hrvatske knjige u Saloči od zrcala 6. studenog upriličeno je predstavljanje trinaestog broja godišnje revije za književnost i publicistiku "Literat" Društva dubrovačkih pisaca. U predstavljanju su sudjelovali predsjednik Društva, Boris Njavro, urednica "Literata" i voditeljica dubrovačke podružnice Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje Ivana Lovrić Jović te profesorica hrvatskog jezika Tajana Martić.

image
Vedran Levi/Dubrovačke knjižnice

Njavro se zahvalio svima koji podržavaju i svojim radom omogućavaju izlaženje "Literata" te je posebno zahvalio Nori Mojaš na dizajnu naslovnice i Vinku Rožiću na tehničkoj obradi 13. broja. Osvrnuo se Njavro nakon predstavljanja na sam događaj.

- Zahvaljujemo Narodnoj knjižnici Grad koja nas je u zadnji tren uvrstila u program Mjeseca hrvatske knjige. Žao mi je što to medijski nije malo više praćeno, ali dobro. Bilo je jako fino, lijepo i evo, 13. je broj objavljen, možda je sretan, možda nesretan, vrijeme će pokazati. Trinaesti "Literat" nije mala stvar, trideset je autora, a na promociji nas je bilo 15, 16, što u biti nije loše jer su se pojavila velika, draga i znana imena pisane riječi. Čak nam je iz Metkovića došao Domagoj Vidović i dao je truda za razliku od nekih koji imaju dva-tri kilometra, on je prešao 100 i nešto. Zadovoljni smo jako, predstavili smo to što smo s ponosom radili. Bilo je lijepo, možda nam je falilo samo neko piće i smijeh, bili smo puni smijeha i igre i svi smo sudjelovali, svi ti dragi ljudi koji su bili, a vidi se na fotografijama tko je sve bio. Bilo nam je drago, teška su vremena, Društvo dubrovačkih pisaca traje, istrajalo je, hoće li dalje, ne znam, ali "Literat" smo odradili i baš smo zadovoljni i prezadovoljni, idemo dalje, nadam se još barem neko vrijeme, kaže Njavro koji iskreno priznaje kako nije zadovoljan odazivom autora na samoj promociji.

image

Ivana Lovrić Jović i Tajana Martić

Vedran Levi/Dubrovačke knjižnice

- Došlo je nekoliko starijih autora, velikih imena kojima nije bilo teško doći kao Domagoju Vidoviću, ali ljude koje godinama promoviramo, njihovu pisanu riječ, pjesme i što već ne, opet neki nisu došli, valjda im je ispod nivoa da budu u društvu s jednim Lukom Paljetkom, Marijom Kopićem, Vedranom Benićem, Davorom Mojašom i Vojom Šindolićem. To je zaista pomalo razočaravajuće pa smo baš prokomentirali Ivana i ja da nekim ljudima više nećemo objavljivati radove. Ne dolaziti na predstavljanje, a dobiti besplatno "Literat"... Možda je bolje da ne surađujemo s ljudima koji to na ovaj način ne žele! Ali, mi smo zadovoljni, bilo je u redu, mislim da imamo razlog za zadovoljstvo jer smo objavili još jedan "Literat" koji je izvanredan. Ponovno smo okupili sve što vrijedi u dubrovačkoj pisanoj riječi. Nakon dvije godine smo imali predstavljanje "Literata", što zbog korone, što zbog svega, govori Njavro.

Lovrić Jović predstavila je sve zastupljene autore i njihove radove, odlomke iz odabranih čitala je Tajana Martić, a njezinu pjesmu pročitala je Lovrić Jović. Uz pjesme Luka Paljetka, Josipa Škerlja, Borisa Runjića, Nikše Kušelja, Mariele Marković, Marije Grazio, Zvončice Šimić, Josipe Garilović, Lucijane Pendo, Tajane Martić, Perice Vulić Vočanec, Zlate Androšević Vitković, Nore Mojaš, Galaktičkog Vapaja, Điva Bašića, Miha Katičića i Borisa Njavra; prozne tekstove Marija Kopića, Ivane Lovrić Jović, Milane Vuković Runjić, Domagoja Vidovića, Bruna Lucića, Stanka Krnjića, Vedrana Benića, Maje Nodari i Vinka Rožića te dramske tekstove Davora Mojaša i Matka Sršena, u reviji su predstavljene i pjesme Edne St. Vincent Millay u prijevodu Luka Paljetka i pjesme Boba Dylana u prijevodu Voja Šindolića. 

image

Boris Njavro

Vedran Levi/Dubrovačke knjižnice

Za desetu godišnjicu smrti Tereze Buconić Gović, Irja Jerković je napisala spomen i pjesmu, spomen Franu Vlatkoviću koji je preminuo u kolovozu ove godine napisao je Domagoj Vidović, a Boris Njavro je uz spomen na nedavno preminulog fra Ivana Kramara, u ovaj broj "Literata" uvrstio Kramarovu pjesmu "Mrvice"  te prisutnima pjesmu omogućio čuti u audio obliku, onako kako ju je od pjesnika primio. 

- Točno prije mjesec dana je stradao fra Ivan Kramar koji je zapravo zadnjih pet-šest "Literata" kod nas objavljivao i bio je veliki prijatelj Društva dubrovačkih pisaca. To jutro, tog dana 6. listopada oko 7 ujutro dobio sam njegove "Mrvice", zadnju pjesmu, imam je u mobitelu sačuvanu. Mislili smo je pročitati, međutim, Ivana Lovrić Jović je predložila da baš pustimo autentičan snimak. Prebacio ga je s mog mobitela Vedran Levi i čuli smo našeg dragog fra Ivana kako govori svoje "Mrvice", svoju posljednju pjesmu. Možda je malo patetično, ali je bilo iskreno i emotivno. On je inače meni slao pjesme pa sad u arhivi imam preko 120 njegovih snimaka, pjesama, koje je on čitao i slao meni mobitelom i vjerojatno ćemo s gosparom Lukom Paljetkom jednog dana to probrati i objaviti njegovu zbirku pjesama, najavljuje Njavro.

 

 

26. travanj 2024 05:04