StoryEditorOCM
KulturaINTENDANTICA DUBROVAČKIH LJETNIH IGARA O FESTIVALU, TROŠKOVIMA, SPORTU, MEDITERANU I IZBJEGLICAMA KAO KAZALIŠNOJ TEMI

DORA RUŽDJAK PODOLSKI Program 69. Igara je riskantan, ne podilazi nikome i ne ide ususret očekivanjima!

9. srpnja 2018. - 22:56

Intendantica Dubrovačkih ljetnih igara Dora Ruždjak Podolski sretna je i ponosna na svoj tim jer su kratkom roku uspjeli oblikovati program 69. Dubrovačkih ljetnih igara. Što kaže ministrica kulture o programu, kako privući nove sponzore, o odnosu kulture i sporta, Mediteranu kao temi Igara te zašto je program "hrabar i krhak", otkriva u razgovoru.

NOVI NAČIN POSLOVANJA

S obzirom na ubrzani ritam koji ste uveli u Festivalsku palaču, razmišljate li o 69. ili su Vam misli već u 70. festivalskoj sezoni?

Izvrsno pitanje! Stvarno mi je glava u 70. Igrama i to mi na neki način čak i odgovara s obzirom da mi dopušta odmak od 69. Igara te nisam preemotivno vezana uz probleme ali i uz pozitivne stvari koje se tiču 69. festivalske sezone. Nije dobro biti ni odviše opušten niti pretjerano rastrojen. Uglavnom, glavom smo već u 70. Igrama jer su one zaista obvezujuće. Nadam se da ćemo uhvatiti takav ritam te ćemo već u jesen biti u mogućnosti osmišljavati program Igara za 2020. godinu, kako bismo festivalu priskrbili što kvalitetnije umjetnike. Govorim, naravno, o glazbenom programu, ali i o nekim eminentnim svjetskim redateljima.

Hoćete li to moći s obzirom na termine izglasavanja proračuna vaših glavnih financijera – Vlade tj. Ministarstva kulture, Grada Dubrovnika i Dubrovačko-neretvanske županije?

Hoćemo, jer se planira izmjena Zakona o financiranju javnih potreba u kulturi tako da će sredstva institucijama od nacionalne važnosti biti dostupna nekoliko godina unaprijed kao oblik jamstva sigurnog i planskog poslovanja. Svaka čast Ministarstvu kulture na pokretanju te inicijative!

A što ako ”zapne” s proračunom Grada i Županije?

Grad Dubrovnik i gradonačelnik Mato Franković iznimno su otvoreni za strateško planiranje i shvaćaju problematiku mašinerije ovakvog festivala uzimajući u obzir novi vid poslovanja. Samo tako Igre mogu biti ozbiljne i konkurentne u Europi.

Grad Dubrovnik je dosad pokazao izuzetnu kooperativnost i operativnost, čini se više nego prijašnje gradske uprave. Što Vi mislite?

Nisam u poziciji da uspoređujem jer me dugo nije bilo u Gradu, ali sam izuzetno zadovoljna suradnjom, otvorenošću i pristupačnošću Grada i gradonačelnika.

Prije otprilike godinu dana Vaš je prethodnik, Mladen Tarbuk, dao ostavku zbog komentara ministrice kulture Nine Obuljen Koržinek. Jeste li Vi dobili kakve komentare na račun programa?


Cijeli razgovor možete pročitati u tiskanom izdanju Dubrovačkog vjesnika!

 

 

03. svibanj 2024 06:50