StoryEditorOCM
KulturaIZLOŽBE, PREDSTAVA,...

Donosimo program obilježavanja Međunarodnog dana muzeja u Dubrovniku

Piše DV
17. svibnja 2023. - 12:37

Povodom Međunarodnog dana muzeja koji se obilježava 18. svibnja, dubrovačke kulturne ustanove pripremile su bogat i raznovrstan program za posjetitelje najavljuju iz gradskog odjela za kulturu.

U Dubrovačkim muzejima bit će otvorene dvije izložbe. Gostujuća izložba Muzeja grada Kaštela „U škrinji i pred ogledalom“ koja prikazuje raznolikost bogatog, elegantnog i skupocjenog načina odijevanja dalmatinskog i kaštelanskog plemstva između 16. i 18. stoljeća, izloženog kao pandan svečanoj nošnji kaštelanskog puka, bit će otvorena u žitnici „Rupe“, u 12 sati. U 19 sati, u Kneževom dvoru, bit će otvorena izložba „Obitelj Bona – stoljeća utkana u povijest Grada“ na kojoj će biti predstavljeno 60-ak predmeta iz fundusa Dubrovačkih muzeja, stečenih donacijama i otkupima od obitelji Bona.  

Na Međunarodni dan muzeja u muzejskoj prodavaonici u Kneževom dvoru bit će odobren popust od 20 posto na edukativne publikacije Dubrovačkih muzeja.

Dom Marina Držića, u 18 sati, organizira otvorenje izložbe radova djece polaznika višemjesečne likovne radionice „Držićev idealni svijet“. Polaznici su, pod vodstvom mentorice Jasmine Runje, muzejske pedagoginje Doma Marina Držića, od glinamola oblikovali likove, životinje, biljke, predmete i građevine vezane uz Držićev život i djelo koje su obojili akrilnim bojama, povezali najlonskom strunom te vješali o drvene križne konstrukcije stvarajući tako pokretne skulpture. 

Umjetnička galerija Dubrovnik predstavit će pjesničko-grafičku mapu „Hommage Tonku Maroeviću“, u 20 sati, u Galeriji Dulčić Masle Pulitika. Mapu čine grafički listovi 33 hrvatska likovna umjetnika koji su kroz različite grafičke tehnike ispričali svoj doživljaj prerano umrlog akademika. Stihove u mapi napisao je bard hrvatske književnosti akademik Luko Paljetak. Ovo bibliofilsko izdanje umjetnički je oproštaj od velikog Tonka, ali i pokušaj da se njegov lik, stihom i grafikom, na osobit način sačuva u hrvatskoj kulturi.

image

Povodom Međunarodnog dana muzeja koji se obilježava 18. svibnja, dubrovačke kulturne ustanove pripremile su bogat i raznovrstan program za posjetitelje

Grad Dubrovnik/Grad Dubrovnik

Izložba „Biologija vjerovanja“ autorice Nives Čičin-Šain, koja će biti otvorena u Prirodoslovnom muzeju, u 20 i 30, nadahnuta je knjigom "The Biology of Belief". Izložba govori o preoblikovanju unutarnjeg, ali i onog izvanjskog svijeta, snagom volje i imaginacije,a cilj joj je buđenje društvene svijesti i odgovornosti za planet na kojem živimo jer pokazuje kako se od neuništivog plastičnog otpada može učiniti nešto lijepo, što povrh toga ima i novu uporabnu vrijednost.

Uz muzejske ustanove, programe su pripremili i Kazalište Marina Držića te Hrvatsko kulturno društvo Napredak-Dubrovnik. U Kazalištu će tako, u 20 sati, igrati „I Je i Nije“, nova predstava redateljice i koreografkinje Ksenije Zec, zajednički projekt umjetničke organizacije de facto i Teatra Exit, u kojoj nastupaju prvaci domaćeg kazališta Jelena Miholjević i Livio Badurina. Riječ je o duhovitoj neverbalnoj predstavi iz područja klaunerije. 

Predavanje izv. prof. dr. sc. Marinka Marića sa Sveučilišta u Dubrovniku na temu „Ruđer Josip Bošković u zrcalu srpskih svojatanja“ otpočet će u 19 sati, u Saloči od zrcala Narodne knjižnice Grad. Riječ je o prvom iz ciklusa znanstvenih predavanja kojima će se osvjetljavati odabrane teme iz kulturnog života Grada u okviru obilježavanja 30-te obljetnice obnoviteljstva Hrvatskog kulturnog društvo Napredak-Dubrovnik (1993.-2023.). Odabir teme motiviran je aktualnim okolnostima inicijative kojom se dubrovačka zračna luka u Čilipima želi nazvati imenom znamenitog znanstvenika uz napomenu kako istovjetna inicijativa postoji i u susjednom Trebinju, gdje je neposredno uz dubrovačku granicu najavljena izgradnja zračne luke. U svjetlu tih okolnosti koje se naslanjaju na sličnu praksu svojevrsnih posezanja u hrvatsko kulturno nasljeđe, dr. Marić će iznijeti povijest i analizu srpskih i ostalih svojatanja, u ovom slučaju - Ruđera Josipa Boškovića - jednog od najpoznatijih hrvatskih znanstvenika, koji je rođen 18. svibnja 1711.

19. travanj 2024 01:22