StoryEditorOCM
KulturaPREDAVANJE |

DOMAGOJ VIDOVIĆ Najčešća osobna imena u Dubrovniku su Luka i Mia, najčešća prezimena Radić i Matić, a ime Marin opet se vraća u modu

Piše Bruno Lucić
5. ožujka 2020. - 23:54
O dubrovačkim imenima i prezimenima govorio je u sklopu obilježavanja Mjeseca hrvatskog jezika u Saloči od zrcala onomastičar, jezikoslovac i voditelj podružnice Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje, doktor znanosti Domagoj Vidović.

- Dubrovnik čuva stara imena poput Vlaho, Maro, Miho i to su imena koja su i danas živa, koja su osobito živa među Dubrovčanima izvan samoga Dubrovnika i koja polako postaju prepoznatljiv znak tih Dubrovčana i njihovih iseljeničkih skupina pa su se, recimo, u Janjevu često nadijevala ta imena kako bi se naglasila pripadnost dubrovačkom kraju.

Što se tiče najčešćih muških i ženskih osobnih imena u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, kod muških se osjeti utjecaj tradicije, a kod ženskih osobnih imena evidentna je pojava stranih i kratkih imena.

image
Matija Nenadić i Domagoj Vidović
Dubrovačke knjižnice


- Ista je situacija u samom gradu Dubrovniku. Muška su osobna imena otpornija na te raznorazne utjecaje, a što se tiče ženskih osobnih imena, čak i u nekim najstarijim imenima, recimo u kasnom srednjem vijeku bi se uvijek 'zalomilo' neko čudno strano ime zato što su žene vrlo često čitale molitvenike. Ako pogledate Dubrovnik, imate jedno vrlo čudno ime svetice – Zenobija, bili su sveti Zenobije i Zenobija. Imena Zenobije nije bilo, ali imena Zenobija se moglo naći. Imate na Pelješcu u Žuljani Euroziju pa se i to ime nadijevalo tada. Dakle, ista je priča, muška su tradicionalnija, a ženska pomodnija, pojasnio je stručnjak.

No, koja su najpopularnija muška i ženska imena u Dubrovniku?

- Isto je kao i u Županiji, tu je Luka s jedne strane,  s tim da se, od starih imena, Marin vraća u modu, ali u svom punom obliku. Ne Maro, nego baš Marin. A kod žena je Mia i dalje najčešće ime, jasno je odgovario predavač.

Ne treba zaboraviti tipična dubrovačka imena.

- Nažalost, ona se vrlo često doživljavaju kao starinska. Tipa Dobre ili Frana, Ane, Mara... Ta se imena osjećaju starinskim, ali, rekao bih da se ta imena lakše nadijevaju izvan matične sredine. Recimo, imate ime Maša u okolici Dubrovnika, a rijetko ćete ga naći u Dubrovniku, kazao je Vidović.

image
Predavanje je održano u sklopu obilježavanja Mjeseca hrvatskog jezika
Dubrovačke knjižnice


Pop kultura općenito utječe na imena.

- Imate različitih imena, kako koji glumac, kako koji film izađe... Meni je tako bilo čudno da u Hrvatskoj ima ime Darwin - i to dosta često. Upoznao sam tako jednu Medeju – ne znam je li majka čitala lektiru, ali Medeja je ubila svoje dvoje djece! Recimo Ivano je prije bilo dosta često ime – kad su rukometaši bili 'IN', a ime Janica, čini se, nije toliko popularno... Jednostavno, mi to na statistici toliko ne vidimo zato što se rađa puno manje djece nego prije, ali to vidimo kao neku vrstu 'ekscesa'. Shakire valjda nema, ali znamo da se ime Anđa bilo proširilo po Zagrebu po Anđi Marić, sad je ime Noa prisutno i kod muškaraca i kod žena, a ime Borna kod žena po Borni Rajić – znam nekoliko slučajeva da su tako nadjenuta imena, naveo je Vidović.

Nameće se pitanje hoće li stara dubrovačka imena preživjeti i opstati usprkos svim tim novima trendovima?

- Mislim da hoće. Ona ne moraju biti najčešća, ako je Marin preživio kao najčešće ime od srednjeg vijeka do danas... Malo se mode mijenjaju, nekad je 15, nekad 20, nekad 50, ali tu je. Ali, dokle god se osjeća taj duh Grada, dok god ga barem netko osjeća, a sigurno će ga netko osjećati, ostat će i ta imena... Uvijek starije generacije govore da su mladi 'nikakvi', da ne nose tradicije, ali ipak vjerujem da će se nešto prenijeti, optimističan je onomastičar.

image
Dubrovačke knjižnice


Osvrnuo se Vidović i na dubrovačka prezimena.

- Dubrovnik nije samo utjecao na širenje prezimenskog sustava na području Republike, već i na okolicu. Prezimena su nastala u Humu odnosno u današnjoj Hercegovini pod dubrovačkim utjecajem, čak u istočnoj Bosni i Srbiji. Gdje god je bila dubrovačka kolonija, tu je bilo i prezimena, a ondje gdje toga nije bilo, bila su samo osobna imena, objasnio je Vidović.

Predstavio je onomastičar i popis najčešćih prezimena u Dubrovniku u 1948. i 2001. Tako je najčešće prezime u Dubrovniku 1948. bilo Matić, a 2001. Radić.

Vezane vijesti:

NAJČEŠĆA IMENA NOVOROĐENČADI U NAŠOJ ŽUPANIJI Domagoj Vidović ističe kako su ženska imena sve češće kratka i strana, a muška imena su tradicionalnija 


Najčešća prezimena u Dubrovniku
 
   1948. 2001.
1. Matić Radić
2. Miloslavić Matić
3. Pavlović Pavlović
4. Lučić Marić
5. Radić Butigan
6. Šimunović Raguž
7. Vlašić Čustović
8. Obradović Brković
9. Šeparović Šimunović
10. Knego Prkačin
11. Martinović Avdić
12. Stražičić Kristić
13. Tomić Lučić
14. Butigan Perić
15. Matana Vukić
16. Miletić Petrović
17. Njirić Obradović
18. Violić Bender
19. Bačić Marković
20. Botica Curić
     
23. travanj 2024 18:55