StoryEditorOCM
KulturaArt radionica Lazareti

Dođite na otvorenje izložbe Ivane Pegan "Nobody".

Piše dv
16. veljače 2024. - 07:44

Art radionica Lazareti poziva vas u petak, 16. veljače u 19 sati u Galeriju Otok, na otvorenje izložbe Ivane Pegan "Nobody".

O radu Ivane Pegan tekst je napisala Petra Golušić.

"(...) Bol koju trpi svijet i užas koji razaraju civilizaciju su markirani suptilnim i profinjenim rukopisom. Pegan mapira vidljivo istražujući nevidljivo i univerzalno. Njezin rječnik je minimalistički i podrazumijeva osamljenost. Ta osamljenost potrebna je da bi "bivstvovali u apsolutu". Nužna je da bi ljudsko biće bilo cjelovito. Ona je putovanje geografskim mogućnostima duha. Neotuđiva samoća je iskonski poklon Života. Ona nadvisuje ovaj svijet; uprizoruje se u zoni arta. U samoći soba otjelovljenje bitka ljudskog bića se događa. Odmiče se u sobe svijeta, vidljive i nevidljive. Beskraji prostora se navode kao kreativne praznine i oni su uvijek za čovjeka ne protiv njega.

Um može biti po Krishnamrtiju prazan samo kroz razumijevanje svih svojih projekcija, svojih vlastitih aktivnosti, ne malo pa malo, već iz dana u dan, iz trenutka u trenutak. Tada se nalazi odgovor, vidi promjena koja dolazi bez da je tražena. Stanje kreativne praznine nije stvar koju treba kultivirati - ono je ovdje, dolazi neopozivo, nepozvano, i samo u tom stanju dolazi obnova, novost, revolucija; zapisano je u Knjizi života.

"Odmak u sobu" sakralna je mogućnost bez obzira na okolne uvjete. Autorica prilazi temi humano, mekano i oštroumno izriče užas svijeta paralelno progovarajući o neprestanom "bivstvovanju u bitku/apsolutu". Čovjek nije propustio da i samog sebe shvati kao simbol. U mnogim predajama, počevši od najprimitivnijih, opisan je kao sinteza svijeta, smanjeni model univerzuma, kao mikrokozam. On je središte svijeta simbola. Mnogobrojni su autori, od mudraca Upanišada do kršćanskih teologa i alkemičara, upozoravali na analogije i podudarnosti između elementa ljudskog spoja i elemenata koji sačinjavaju univerzum, između onih načela koja upravljaju čovjekovim kretanjima i onih koja pokreću univerzum.* (...)"

Ivana Pegan rođena je 1971. godine u Doboju. Diplomirala je 1996. na kiparskom odsjeku Akademije likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu u klasi Šime Vulasa. Autorica u stvaralaštvu istražuje i otvara razne diskurse posredstvom audio-djela, video radova, knjiga umjetnika, dnevnika|knjiga – radova, fotografija, instalacija i dr. Članica je Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika, Hrvatskog društva likovnih umjetnika Dubrovnik, Art radionice Lazareti Dubrovnik i umjetničke organizacije Tkivo. Voditeljica je Galerije Flora Hrvatskog društva likovnih umjetnika Dubrovnik te se bavi i restauracijom. Izlagala je na mnogim samostalnim i skupnim izložbama i drugim manifestacijama u zemlji i inozemstvu. Živi i radi u Dubrovniku.

Postav izložbe: Ivana Pegan, Slaven Tolj Tehnički postav: Nikša Vukosavić

Izložba se realizira u sklopu programa "35 godina Art radionice Lazareti". Program i aktivnosti ARL u 2024. podržavaju i omogućuju Zaklada Kultura nova, Ministarstvo kulture i medija RH, Grad Dubrovnik.

26. travanj 2024 12:47