StoryEditorOCM
KulturaDUBROVAČKE LJETNE IGRE

Dječica u bijelom na trenutak ponovno oživjela "Tužnu Jelu" u Pilama: održana večer posvećena Ivici Kunčeviću, redatelju koji se stopio s tom eteričnom tvari od koje su sazdani naši snovi

Piše Bruno Lucić
19. kolovoza 2022. - 22:52

Večer posvećena nedavno preminulom redatelju i začetniku suvremene ambijentalnosti, Ivici Kunčeviću (1945. - 2022.) održana je u Pilama, na lokaciji njegovog kultnog uprizorenja "Tužne Jele". Tijekom polusatne večeri, pored fotografija i video-isječaka koje prikazuju Kunčevićeve predstave, ali i samog redatelja, pušten je i isječak njegovog intervjua s Daliborom Foretićem s početka 1970-ih u kojemu govori o ambijentalnosti, kao i radijski intervju koji tematizira "Tužnu Jelu". O Kunčeviću je govorila dramska umjetnica i potpredsjednica Hrvatskog društva dramskih umjetnika, Perica Martinović. Podsjetila je okupljene na njegov lik i djelo.

- U njegovom intimnom svijetu važnije je bilo ono što ostaje iza završnog pljeska od onog što je prethodilo i zato možda nije volio svoje premijere, osjećajući kako je svijet koji je stvorio počeo disati vlastitim plućima i kako on, tvorac tog sna, mora što prije pronaći novo utočište, novu iluziju koja će ga zaštititi od krute stvarnosti. 'Kazalište nije naročito pogodno mjesto za režiranje sna, ono je samo po sebi na korak od njega, san u kazalištu je san u snu. San od sna' – zapisao je svojedobno Ivica Kunčević. Sada se i sam stopio s tom eteričnom tvari od koje su sazdani naši snovi, vrativši se zauvijek u svoj Dubrovnik pod svoje raguzejsko nebo i pod svoje čemprese. Mirno spavaj, dragi Ivica. Ono što si nam imao dati, dao si nam punim srcem, a tko srce dava, svega sebe dava i na tome ti, od srca, hvala, navela je Martinović.

Glumac Goran Grgić pročitao je tekst iz Kunčevićeve knjige "Ambijentalnost na dubrovačku" koji govori o probama za "Tužnu Jelu". Tako je pročitao anegdotu kako je na generalnoj probi jedno dijete, a djeca iz Pila su bila angažirana u predstavi da igraju duhove, sa stijene skočilo u more i počelo plivati, ali ne u pravcu obale kao ostala djeca, nego je dječak zaronio u more. Tijekom proba uvijek je bio prisutan profesionalni ronilac koji je tu večer odmah intervenirao. Srećom, ništa se strašno nije dogodilo, a dječak koji je zaronio je zahvaljujući reflektorima u moru vidio hobotnicu te je i ulovio. Na kraju mu nitko nije zamjerio zbog ove 'avanture'. Također, Kunčević je naveo da svaki put kad vidi valu u Pilama, sanja predstavu "Tužna Jele".

Dramska umjetnica Doris Šarić-Kukuljica pročitala je 66. sonet Williama Shakespearea, a potom su dječica, odjevena u bijelo, potrčala na mul, podsjetivši tako još jednom na predstavu koja se brojnim Dubrovčanima urezala duboko u sjećanje, kao i redatelj Ivica Kunčević.

28. travanj 2024 19:13