StoryEditorOCM
KulturaGALERIJA MLADIH

Dijalog sa skulpturama iz Umjetničke galerije Dubrovnik: dođite na otvorenje izložbe učenika drugog razreda Slikarskog odjela Umjetničke škole Luke Sorkočevića

Piše Dv
9. ožujka 2022. - 16:39

U Galeriji mladih (ex Zarazni odjel) će 10. ožujka s početkom u 17 sati biti otvorena izložba radova učenica i učenika 2. razreda Slikarskog odjela Umjetničke škole Luke Sorkočevića "Dijalog sa skulpturama iz Umjetničke galerije Dubrovnik", nastale u suradnji s Umjetničkom galerijom Dubrovnik.

Na izložbi svoja djela izlažu: Lucia Maria Bagavac, Dominik Čižek, Vito Jakobušić, Ana Kužnin, Nika Masle, Amela Mešković, Nika Pavlović, Dora Peručić, Adelisa Pezerović, Josipa Reškovac, Leona Šuljak i Petra Ujdur. Mentor učenicama i učenicima je prof. Davor Lucianović.

- Izloženi radovi nastali su u sklopu radionice zamišljene kao vid upoznavanja učenika sa vrhunskim ostvarenjima moderne hrvatske skulpture iz fundusa Umjetničke galerije Dubrovnik. U prvoj, spoznajno – teoretskoj, fazi muzejska pedagoginja UGD Ivona Šimunović, prof. prezentirala je učenicima dio fundusa skulptura izloženih u vanjskom dijelu Galerije te ih uputila na opće karakteristike razdoblja, a potom i na individualne karakteristike umjetnika odnosno djela. Učenike se potaklo na aktivno sudjelovanje i istraživanje kako bi u sljedećoj fazi mogli preći na analitičko promatranje i crtanje. Druga, aktivno-stvaralačka, faza odvijala se kroz nekoliko mjeseci u školi, u sklopu redovne nastave predmeta Crtanje i slikanje te Slikarske tehnike i materijali. Učenici su dekomponirali asimilirani likovni sadržaj te ga uz pomoć mašte dovodili u nove zamišljene kontekste. Izložba pokazuje kako su učenici kroz upoznavanje s našim umjetničkim nasljeđem savladali crtačke i slikarske probleme i dodatno razvili vlastita kreativna promišljanja, stoji u popratnom tekstu.

08. svibanj 2024 11:12