StoryEditorOCM
KulturaDUBROVNIK ART FORUM

DANI RUSKE KULTURE Čehovljeve Tri sestre u izvedbi JuljAnsambla

Piše PSD.
1. studenog 2017. - 15:14

Gorak okus s početka festivala Dubrovnik Art Foruma ili Dana ruske kulture ublažila je inscenacija drame "Tri sestre" A. P. Čehova u izvedbi JuljAnsambla iz Moskve te režiji Viktora Rižakova. Ovdje se opet pokazalo zašto su upravo bivši studeniti Škole-studija MHAT (Moskovskog hudožestvenog akademskog teatra) glavni adut Dubrovnik Art Foruma. Opet je počelo s kašnjenjem i opet je publika bila na velikoj sceni. Prije početka, okupljene je pozdravio sam redatelj te im objasnio koncept izvođenja.

U predstavi glume: Stjepan Azarjan, Roman Vasiljev, Artjom Dubra, Aleksej Jermoškin, Aleksej Kamanjin, Sergej Novosad, Irina Obručkova, Ronald Pelin, Alevtina Tukan, Varvara Feofanova, Jordan Frye, Sergej Šadrin, Varvara Šmikova i Nikita Juskov.

Dinamično, lepršavo, humoristično - svi ovi prilozi s pravom mogu naći mjesto kad se govori o nekadašnjim studentima, a sadašnjim članovima JuljAnsambla. Svaka personifikacija koju ovi mladi glumci donesu na pozornicu ima svoju prepoznatljivost, svaki lik je precizno tipiziran i smišljeno smješten u radnju. Ne postoje nikakvi suvišni niti besmisleni dijaloški rukavci. Rižakov kombinira Čehovljev tekst s klasičnom pa i suvremenom glazbom i suvremenima medijima. Mogli su se čuti i stihovi popularnog britanskog kantautora Jamesa Blunta i njegova pjesma "Goodbye my Lover". Srceparajući Blunt usred klasika Čehova, a sve skupa funkcionira maestralno i bez scenskih padova. I baš zato što je ova trupa perfektan ansambl predstavnik ruske kulture, šteta što je publika za izvedbu komada "Tri sestre" ostala zakinuta za titlove?!

Naravno, radi se svima manje-više znanom tekstu, ali i najvećem rusofilu i ljubitelju kazališta iskapi strpljenje i želja za kulturnom razmjenom kada dva sata gleda predstavu u kojoj razumije 10 do 20 posto teksta. Radnja može biti ma koliko napeta, ali ako jezična barijera nije premoštena, onda je to samo pola uspjeha. Gledateljima je bio pri ruci rezime djela, ali svejedno netitlovanje je umanjilo veličinu i sjaj napornome radu. Bilo bi bar fer drugi put publici javiti kako neće biti titlova, ali čini se da je strategija ovogodišnjeg Dubrovnik Art Foruma sabotirati sve ono izvrsno što je festival nudio lani. Restrikcije od prvog dana koje su se ticale zabrane fotografiranja i snimanja predstavnicima medija nastavljene su i drugog dana, a potom su istjerani i titlovi. Što će biti sljedeće?!  

Sutra su na rasporedu projekcije četriju ruskih kratkometražnih filmova s početkom u 20 sati.

B. Lucić

27. travanj 2024 01:21