StoryEditorOCM
KulturaNARODNA KNJIŽNICA |

DANI EUROPSKE KULTURNE BAŠTINE Stijepo Mijović Kočan zajedno sa suprugom Mirjanom izložio fotografije konavoskih lišajeva

Piše Bruno Lucić
20. rujna 2021. - 21:29

U sklopu Dana europske kulturne baštine koji se ove godine obilježavaju pod zajedničkom temom ''Baština za sve'' u prizemlju Narodne knjižnice Grad otvorena je izložba fotografija konavoskih lišajeva, književnika i pjesnika Stijepa Mijovića Kočana i njegove supruge, pjesnikinje Mirjane Pejaković Kočan.

Izložba se sastoji od fotografija lišajeva (simbioza hifa gljiva i cijanobakterija ili jednostaničnih zelenih algi) koji su fotoaparatom zabilježeni tijekom 2020. uglavnom u Đurinićima, na Kočanovu gumnu, na stožeru i na obližnjim suhozidima u Konavlima.

image
Vedran Levi/Dubrovačke knjižnice

Bračni par pozdravio je okupljene, ali i iskazao stanovito razočarenje.

- Mi smo dali sve svoje podatke i koliko smo bili obaviješteni, knjižica koja obično ide uz izložbu je napisana, jutros smo razgovarali s jednom gospođom iz Knjižnice, pitala nas je donosimo li slike, poslali su dva momka iz Knjižnice da nam pomognu donijeti te slike jer smo parkirali daleko od Grada i sve je bilo u redu do ovoga momenta kad sam se iznenadio da iz Knjižnice nema ama baš nikoga. Što se dogodilo, ne možemo reći, samo vas u naše ime možemo pozdraviti, zahvaliti što ste došli, a što se dogodilo da je Knjižnica napravila neshvatljivi propust, to ne znamo, kazao je Mijović Kočan vidno iznenađen da u prizemlju Narodne knjižnice nema ni plakata ni popratne knjižice uz izložbu, a ni osobe koja bi u ime Dubrovačkih knjižnica mogla pozdraviti okupljene i službeno otvoriti izložbu.

image
Vedran Levi/Dubrovačke knjižnice

- Nas dvoje smo zajedno radili ovu izložbu, možda je Stijepova ideja, ali dalje je sve moje, radila sam fotografije, uvećavali smo ih i izrađivali i od tog trenutka sam počela živjeti život tih lišajeva. To je nešto fenomenalno što priroda može napraviti, malo koji umjetnik bi mogao naslikati nešto ljepše od toga, a puno ljudi, a i ja dotad, puno puta sam prošla pored kamena punog lišajeva, nisam ga ni pogledala, a šteta je. Šteta je uopće ako idemo negdje u prirodu šetati da ne pogledamo što nam ta priroda može dati, što nam nudi jer to je neprocjenjivo. Gdje god krenete gdje su stare međe, stari zidovi, ima lišajeva. Kaže se da postoji 23 tisuće različitih vrsta lišajeva. U Zagrebu ima jedna udruga koja se bavi istraživanjima lišajeva, rekla je Pejaković Kočan te nastavila:

- Najrjeđi su žuti, a najčešći su sivi i crni, mene najviše fasciniraju ti žuti i dijelom crveni. Imamo toga jako puno,  dandanas, ne mogu se oteti dojmu, fotografiram lišajeve i mislim da ću, bez obzira na izložbu, raditi toliko slika jer me to toliko veseli. Kad mi je suprug rekao da bi eventualno mogli napraviti izložbu onda sam intenzivno tražila lišajeve koji su mi posebno privukli pozornost. Imali smo izložbu u Zagrebu u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića te u knjižnici u Novom Vinodolskom, a ovo je treća izložba, otkrila je Pejaković Kočan.  

image
Vedran Levi/Dubrovačke knjižnice

Postav izložbe potpisuje djelatnik Knjižnica Robert Kralj, izloženo je ukupno 26 fotografija, a izložba ostaje otvorena do 10. listopada.

19. travanj 2024 09:05